Как Сингапур се превърна в икономически тигър

Коментар на Хаслинда Амнин за телевизия Bloomberg от Сингапур

08.12.2014 | 14:43 Редактор: Георги Стоянов
Как Сингапур се превърна в икономически тигър

Когато преди 49 години Сингапур се отдели от Малайзия, малцина си представяха, че мястото може да е успешно.

Чуждестранните капитали напуснаха града. Това беше просто едно бедно колониално пристанище без природни ресурси, макар и със стратегическо местоположение.

Правителството и по-специално първият премиер на страната Ли Куан Ю са имали визия и план.

Той е искал да превърне страната в първокласен оазис в този регион от третия свят. За да преодолее предизвикателствата, подходът е трябвало да е иновативен.

Той прави няколко неща, включително оставя икономиката отворена. Пристанището например, което е едно от най-натоварените в света, винаги е било отворено.

Той също така привлича чуждестранни компании, чуждестранни инвеститори с данъчни облекчения.

Освен това се справя с корупцията и организираната престъпност. В резултат на това днес Сингапур е най-доброто място за правене на бизнес и продължава да заема първото място в тази класация вече 7-ма поредна година.

Това е и втората най-конкурентна страна в света. Сингапур определено е иновативен и дори може да се каже, че с икономическия си бум е причина за сътресения на световните пазари.

Тази страна не разчита за приходите си и на капка петрол и все пак там са развити редица сектори, свързани с петролната индустрия.

Сингапур е най-големият център за търговия с петрол в региона и тази търговия генерира 5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Това е историята на едно малко пристанище в третия свят, което се превръща в една от най-успешните световни икономики.