Първанов: Все още има шанс за Южен поток, но съм песимист

АБВ няма да оттегли подкрепата си от правителството, заради Южен поток

04.12.2014 | 18:38
Първанов: Все още има шанс за Южен поток, но съм песимист

Изненадващо Георги Първанов посочи правителството на тройната коалиция като един от основните виновници за спирането на Южен поток, защото не е ускорило процедурата по изграждането на енергийния проект.

Сега загубите за България само от неучастието в строително-монтажния процес възлизат на един милиард евро, обяви Първанов. Той се съгласи и с преценката на Путин за загубите ни от транзитни такси при неизпълнение на Южен поток.

 „Като се има предвид, че обема на новия газопровод ще бъде 63 млрд. м3. газ може лесно да изчислим колко България би получавала като ежегодна такса, приблизително колкото президента Путин обяви на пресконференцията в Турция. Става дума за наистина около 400 млн. евро които бихме могли да губим. Уви, Големият шлем вече е притежание на Ердоган", каза Георги Първанов.

Според председателя на АБВ, решение на създалата се ситуация със спирането на Южен поток може да има, при инициатива на премиера Бойко Борисов.

В нея политиците, заедно с енергийни експерти и дипломати трябва да изработят единна българска позиция за възстановяването на проекта, макар и шансът да е минимален.

„Уви, трябва да призная че аз съм песимист. Ще ви кажа защо. Защото внимателно прочетох изявленията в Турция. Там видях тежки думи по адрес на българската политика. За съжаление, голяма част от тях справедливи като оценки“, каза още председателя на АБВ.

Георги Първанов каза още, че с години България е извоювала доверието на Русия, за да се изгради Южен поток.

Сега доверието било загубено и затова Русия избрала по-дългия и по-скъп маршрут през Черно море до Турция.

АБВ  пък ще оттегли доверието си от управляващите, ако се натрупат още негативни решения и разминавания с програмната декларация, с която влезе във властта.

Отказът на депутатите на ГЕРБ да подкрепят обща декларация на парламента, която премиера Борисов да защитава в Брюксел, беше първия негатив.

Тогава АБВ заявиха, че няма да бъдат като брошка на сакото на управляващите.