Цената на златото следва петрола

Коментар на Джоузеф До за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

04.12.2014 | 16:05 Редактор: Георги Стоянов
Цената на златото следва петрола

Имам много, за което може да говорим тук, както по отношение на техническия анализ, така и за фундаментите. Започнахме разговора, като казахме, че златото и петролът се търгуват заедно на по-ниски цени, заради по-силния долар. До колко ниските цени на петрола се отразяват на златото?

Джоузеф До: Точно сега непосредствено връзката е много силна. Това наистина е основен фактор. В петък видяхме, как след Денят на благодарността, петролът тръгна надолу и златото го последва.

След което вчера цената на петрола се възстанови. И всеки път, когато цената на Брент се повиши, цената на златото я следва неотстъпно.

Обадих се на редица трейдъри вчера и ги попитах, каква е фундаменталната причина за това? И те казаха това е петролът. Историята е свързана с петрола.

Те вървят в крачка.

Джоузеф До: Точно така.

Ок, когато говорим за технически анализ, вчера златото поскъпна над 50 дневната плаваща средна стойност, но сега отново под нея. Последният път, когато златото изплува над тази линия, описваща краткосрочната тенденция на цената, беше точно след 15 октомври, когато станахме свидетели на тази масивна разпродажба на акции. Златото реагира ли на всяка евентуална паника? Има ли голямо търсене за злато?

Джоузеф До: Има много спорове за това, на къде ще тръгне златото. Имаме Фед, които на практика казват, готови сме да повишим лихвените проценти по някое време следващата година.

Изглежда във Фед има консенсус нещата да се променят, но от друга страна имаме този невероятен спад на цената на петрола, който повлича след себе си цените на всички суровини.

Така че дори да кажете, че цената на златото е подвластна на силни флуктуации, това, което много трейдери споделят, е, че неочакват златото нито да поскъпне особено, нито да поевтинее особено.

Както споменахме преди малко златото приключва 2014 горе долу на нивата, на които беше в началото на годината.

Така че не мисля, че много хора ще се изненадат, ако тази тенденция се запази до края на декември.

Наистина изменението за 2014 е слабо, след като изгуби 28% предишната година. И разбира се, преди това имахме 12 поредни години на печалби. Сега, когато навлизаме в 2015, какво чувате от големите инвестиционни къщи. Каква е тяхната прогноза за златото за 2015, след като очакванията за инфлацията се понижиха толкова много?

Джоузеф До: Точно така и именно за това, толкова много инвестиционни къщи не са особено биче настроени спрямо златото.

Наистина някои хора казват, че цените ще се възстановят. Със златото винаги е било трудно, особено като имаме предвид Японската централна банка, ЕЦБ, а сега и Китай, които допринасят за глобалните икономически стимули.

Съединените щати не толкова. За това сега повечето хора вероятно не са толкова биче настроени, колкото бяха в миналото. Те са предпазливи.

Когато говорим за сезонните флуктуации при златото, кога търсенето е най-високо? Знам че хората говорят за сезона на сватбите в Индия, разбира се, и Китайската нова година, нея също не трябва да я забравяме.

Джоузеф До: Да, краят на годината обикновено е доста добър сезон за физическо търсене на злато. Имаме Китай и Индия и двете страни са на пазара в това отношение.

Така че сега сезонът за златото е доста позитивен, поне що се отнася до физическата търговия.

Ок, всички очакват, че цената на златото в края на годината може би ще е около 1200 долара. Джоузеф До, благодаря ти много. Той следи металите за нас тук в Bloomberg News.