Вирджаван: Индонезия върви в правилната посока

Бившият министър на търговията на Индонезия Гита Вирджаван с коментар за икономиката на страната

03.12.2014 | 17:23 Редактор: Виктория Крумова
Вирджаван: Индонезия върви в правилната посока

Гита Вирджаван, бивш министър на търговията на Индонезия, коментира пред Bloomberg по време на бизнес форума на страните членки  на АСЕАН целите пред индонезийската икономика.

Хаслинда Амин, Bloomberg: Какви изводи си правите, гледайки приоритетите на сегашното правителство на Индонезия. В сравнение с целите на предишното правителство не изглежда да има много голяма разлика.

Гита Виарджаван, бивш министър на търговията на Индонезия: Минаха една няколко седмици, малко повече от месец, откакто започнаха работа. Рано е да се каже. Смятам, че това, което направиха до момента е хубаво. Първата сериозна стъпка беше премахването на част от субсидиите върху горивата, което беше планирано от известно време и то когато цените на петрола падат в световен мащаб.  Определено това ще се отрази добре на бюджета на страната. Разбираме факта, че има увеличаващи се външни сили в региона и в световен мащаб, които могат да поставят текущата сметка на Индонезия под напрежение в краткосрочен план. Ако обаче правителството продължи с реформаторските стъпки от последните няколко седмици, смятам, че всичко ще бъде наред. Не мисля, че постигането на 7% икономически ръст през 2015 е реалистично, но важното е правителството да покаже, че върви в правилната посока.

Хаслинда Амин, Bloomberg: Важното е Индонезия да привлече инвеститори, чуждестранни инвестиции. Има противоречива гледна точка за настроението в страната, защото в същото време докато Индонезия иска да се превърне в по-отворена икономика, затваря отделни индустрии. По-националистическа ли става страната?

Гита Виарджаван, бивш министър на търговията на Индонезия: Не съм толкова сигурен. Можем да се сравним с другите членове на АСЕАН и смятам, че в секторите, които имат значение сме доста отворени. Мисля, че някои от хората не разбраха съобщението по правилния начин, но правителството разбира, че има подобни настроения. Правителството иска да привлече капитал от където и да било. От значение е капиталът да дойде с цел Индонезия да премине на по-високо ниво във веригата на стойността и инвестиционният хоризонт да е дългосрочен. За да може Индонезия да постига икономически ръст от 6-7% на година в страната трябва да се създават по 2,5-3 милиона нови работни места на година. Трябва да преминем на по-високо ниво във веригата на стойността, за да можем да създаваме повече добавена стойност. Мисля, че това е целта за бъдещето. Вярвам, че имайки финансовите ресурси, фокусът ще бъде върху подобряването на инфраструктурата и бизнес климата, инвестиционният климат и икономическият климат ще се подобрят.

Хаслинда Амин, Bloomberg: Правителството иска реформи, но реално среща голяма съпротива. Опозицията в парламента е голяма, силна опозиция, която иска да свали президента. Какви са рисковете?

Още по темата

Гита Виарджаван, бивш министър на търговията на Индонезия: Рисковете ги има, но да не забравяме, че Джокови е популярен в Индонезия, той е звезда там и мисля, че хората го обичат. Просто трябва да продължи да показва, че прави неща, които са в полза на хората. Смятам, че хората ще изразят мнението си и това ще покаже накъде ще отидат нещата.

Хаслинда Амин, Bloomberg: Да поговорим за Икономическата общност на АСЕАН,  целта за 2015. Готова ли е Индонезия да се конкурира с останалите държави в региона при равни условия?

Гита Виарджаван, бивш министър на търговията на Индонезия: Не смятам, че има член на АСЕАН, който да остане незасегнат, ние не правим изключение. Особено в някои части от сферата на услугите. Трябва да признаем, че някои други от членовете на АСЕАН са по-добри в тази област от Индонезия. Смятам обаче, че експозицията ни на единен пазар е нужна, за да се научим. Няма да отнеме дълго. Да не забравяме, че имаме необходимото - нашето население от 250 милиона души представлява 45% от населението на страните членки на АСЕАН, а БВП от 1 трилион долара прави около 45% от общия БВП на държавите от АСЕАН. Мисля, че това е нещото, което наистина има значение. Могат да бъдат построени фабрики навсякъде в АСЕАН извън Индонезия, но пазарът ще е там. В крайна сметка хората ще започнат да изчисляват колко ще им струва да транспортират стоките до Индонезия. Ще започнем с производството, с дейностите с ниска добавена стойност, след това ще преминем към услугите и мисля, че всичко ще си дойде на мястото.