fallback

Фуджимаки: Йената може да се срине до над 200 йени за долар

Бившият съветник на милиардера Джордж Сорос не е оптимист за Япония

03.12.2014 | 13:35 Автор: Велко Каменов

Такеши Фуджимаки, член на горната камара на японския парламент, предрече финансова криза в Япония, предаде Bloomberg. Фуджимаки твърди, че кризата е неизбежна и нито по-висок данък продажби, нито Олимпийските игри, които ще се проведат през 2020 в Токио, ще помогнат за избягването ѝ.

Народният представител коментира, че щом инвеститорите успеят да погледнат под прикритието на Японската централна банка и съзрат риска от дефолт, йената ще излезе извън контрол и ще поевтинее до 200 йени за долар и дори повече. Фуджимаки обвини Японската централна банка в използване на потребителските цени като извинение, за да продължава със стимулите и заяви, че тя продължава да крие, че монетизира държавния дълг.

Международния валутен фонд прогнозира, че публичният дълг на Япония ще достигне 245% от БВП на Япония през 2014. По оценки на Финансовото министерство на държавата ще са ѝ необходими 22,2 трилиона йени, за да обслужи дълга през финансовата година, започнала през април, което представлява над 50% от приходите от данъци и около 24% от държавния бюджет.

На 1 декември 2014 Moody’s намали суверенния кредитен рейтинг на Япония от Аа3 на А1 като вече Китай и Южна Корея са по-надеждни кредитополучатели според оценките на агенцията.

 

fallback
fallback