Поевтиняването на петрола усложнява задачата на ЕЦБ

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

02.12.2014 | 17:17 Редактор: Георги Стоянов
Поевтиняването на петрола усложнява задачата на ЕЦБ

Време е за днешната графика на Барт. Днес ще разберем дали инфлационните показатели, които Марио Драги следи, са повлияни от ниските цени на петрола.

Това е големият въпрос днес. Ако се чудите за какво говоря, кои инфлационни показатели следи Мари Драги, ще ви кажа, това е бялата линия на графиката, която проследява последната година.

Това е индексът на 5-годишните суапове за защита от инфлация - индекс, измерващ очакванията за нарастването на цените в еврозоната.

Днес, както виждате, той е на нива от 1,75%, докато в понеделник през деня достигна 1,68% - това е най-ниското ниво, от както Bloomberg започна да събира тези данни през 2004.

Рекордно ниско ниво на затваряне се случи тук. 1,72% на 15 октомври. Това ни казва, че тези суапове са под заложената от ЕЦБ инфлационна цел, която е съвсем малко под 2%.

Ето защо от септември ситуацията буди тревога. Разбира се, последният спад на този ключов за Марио Драги индекс се случва, от както петролът, петролът от сорта Брент, чиято цена е проследена от жълтата линия, започна да поевтинява.

Както знаете, вчера петролът поевтиня до 5-годишно дъно. Цената на Брент се понижи до 67,5 долара за барел, като спадът от юни надхвърля 37%.

Така че ето какво искам да кажа. Ако трябва да съм честен, това всъщност е идеята на фондовия мениджър на MNG Group Майкъл Ридел.

Той казва, че спадът в цената на петрола неизбежно ще доведе до спад на инфлационните нива по света.

Ако тези нива в еврозоната паднат до нула или под нулата - точно сега инфлацията е 0,3% - дори това да е добра инфлация под формата на много по-ниски цени на енергията, тогава Марио Драги и ЕЦБ, казва Ридел, ще се окажат подложени на сериозен натиск.

Марио Драги ще се срещне с екипа си в четвъртък. Инвеститорите очакват сигнал дали ЕЦБ е готова да натисне спусъка и да предприеме истинско вливане на ликвидност.

В същото време Германия не иска те да правят това. Графиката разкрива, че тази задача може да се окаже рискована.

Следете този показател тези 5-годишни инфлационни суапове спрямо цената на петрола. Това ще е един много важен показател в бъдеще.