Наказателната процедура спира България за „Южен поток“

Строителството по проекта ще продължи при спазване на европейското законодателство, коментира министърът на енергетиката

02.12.2014 | 16:29 Редактор: Мариета Иванова
Наказателната процедура спира България за „Южен поток“

Наказателната процедура на Европейската комисия срещу България по повод „Южен поток“ прави невъзможно правителството да предприеме каквито и да било действия оттук нататък по стартирането и изпълнението на проекта, заяви на извънредна пресконференция  министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от агенция Фокус. По-рано днес от ЕК посочиха, че процедурата продължава и че се разглеждат отговорите от българска страна в тази връзка.

Петкова коментира още, че в програмната декларация на правителството ясно е посочено, че строителството на „Южен поток” ще продължи, но само при спазване на европейското законодателството.

По думите на Петкова осъществяването на проекта е важно по две причини. Едната е – осигуряване на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, а втората, че „проектът безспорно ще осигури едно икономическо съживяване на страната с осигуряването на работни места”.