Защо поскъпването на долара ще продължи

Коментар на Стив Голдмън, основател на Kapstream Capital за телевизия Bloomberg от Сидни

02.12.2014 | 15:24 Редактор: Георги Стоянов
Защо поскъпването на долара ще продължи

Така че Австралийската централна банка трябва да вземат решение. Очаквахме лихвата да остане без промяна. Натискът обаче нараства, нали така?

Стив Голдмън: Вижте, този път за мен ще е голяма изненада, ако те направят нещо. Всъщност ще е изненада, ако направят нещо през 2015, но тъй като глобалната икономика се забавя, Австралийската централна банка определено има на къде да понижи лихвите, ако това се наложи.

Каква смятате, че ще е стратегията им преди днешното решение? Мислите ли, че ще говорят за това?

Стив Голдмън: Мисля, че са късметлии, че валутата на страната свърши голяма част от работата им. Тя не е поевтиняла толкова много тази година, може би с около 5%, но от рекордните нива през 2012 стойността й се е понижила с около 25%.

Централната банка е в малко сложна ситуация, тъй като цените на жилищния пазар продължават да нарастват и те се  притесняват за евентуален балон.

Те говорят за разумна макро политика. Това е много важна тема напоследък. Но все пак си мисля, че засега са комфортно в безопасна зона.

Икономиката се оказа сравнително устойчива, растежът изглежда добър. Така че в тази среда за тях би било доста лесно да решат да оставят лихвата без промяна, докато глобалната икономика се представя сравнително добре.

Петролът е много интересен фактор за глобалните пазари точно сега. В Австралия енергийните акции поевтиняха заедно с цената на петрола вчера. Китай обаче може да започна да увеличава резервите си, възползвайки се от ниските цени. Това ще помогне ли на китайската икономика в дългосрочен план?

Стив Голдмън: Мисля, че в крайна сметка потребители на петрол, като Китай, печелят от ниските цени на петрола.

Изглежда тези цените ще се запазят в дългосрочен план. Производителите на петрол ще имат проблем, докато цените на петрола падат, но според мен Китай постъпва правилно.

ОПЕК не е в позиция да контролира цените по начина, по който можеха да го правят в миналото, така че очаквайте още по-ниски цени на петрола в дългосрочен план.

Това е добре за повечето потребители, това е добре за Китай. Това означава повече пари в джобовете ви.

Растежът ще се задържи на добри нива, защото в развитите страни потребителите генерират две трети – 70% от растежа.

Това е вярно са Съединените щати. Китай се опитва да върви на там, опитват се да преориентират икономиката си към потреблението. Тяхната икономика обаче се забавя. Когато говорим за Азия, на фона на стагнацията на производствената активност в Китай, до каква степен данните за китайската икономика ще са от значение през идните месеци?

Стив Голдмън: Изглежда, че китайските регулатори осъзнават, че идеята, да разчитат на вътрешния растеж, на вътрешното потребление няма да е достатъчна, за да се постигнат тези 7,5%, на които се радваха преди.

Така че според мен изглежда, че с понижаването на лихвите те следват другите развити пазари, провеждайки тази сравнително разхлабена монетарна политика.

Сега те разчитат на износа отново, както преди, защото вътрешното потребление не е достатъчно, за да поддържа растежа.

Това ще окаже натиск върху валутата им. Мисля, че се намираме в състояние на валутна война, при която голяма част от света залага на ликвидността.

Според мен поскъпването на долара спрямо всички останали активи ще продължи. Страните от Азия обаче трябва да се притесняват от Китай, защото те също са в играта.