Има ли смисъл от "кибер-понеделник"?

Bloomberg Businessweek с репортаж за маркетинг тактиката, наречена "кибер-понеделник", по подобие на "черния петък"

02.12.2014 | 14:05 Редактор: Виктория Крумова
Има ли смисъл от

Кайл Сток, Bloomberg Businessweek: Все още ли пазарувате? Разбира се! Вчера беше кибер-понеделник. Както и Черният петък, до голяма степен кибер-понеделникът е маркетинг тактика. Намаление 20 %, намаление 50%, безплатна доставка…

Стартира през 2004г, когато онлайн магазините все още се мъчеха да измъкнат хората от обикновените магазини. Идеята беше да накарат хората да продължат да пазаруват от компютрите в офиса си, където услугата Интернет беше малко по-бърза от тази вкъщи.

За какво става дума: в днешно време кибер-пространството не е ограничено до служебния ви компютър. В САЩ почти три от всеки четири мобилни телефони сега са смартфони, а търговците, които рекламират кибер-понеделник, сега подтикват хората да пазаруват навсякъде, по всяко време, като използват мобилното си устройство. Това означава, че можете да пазарувате по време на скучна среща или в автобуса на път за вкъщи - можете да го правите и в спалнята си.

Още по темата

Тази маркетинг кампания се справя доста добре. От началото на първия кибер-понеделник харченето се увеличи с около 20% на година, освен през 2009г, разбира се, когато портфейлите на всички бяха малко по-тънки.

Въпреки това кибер-понеделник може и да е в края на дигиталния си път. Уеб-продажбите за празниците растат дори още по-бързо в дни, които не са кибер-понеделник. Тази година в Деня на благодарността онлайн продажбите се повишиха с 14% в сравнение с миналата година. Близо една трета от тях се дължат на мобилните устройства. Това означава, че хората купуват коледни подаръци докато ядат празничната пуйка.

Ако се замислите, терминът кибер-понеделник вече няма смисъл. Има един малък уеб-магазин, наречен Amazon, който тази година за 8 дни направи сделките на кибер-понеделника.

Ако искате изгодна покупка, просто се регистрирайте за имейл съобщения от магазини. Вероятно всеки понеделник, не само този след Деня на благодарността, ще получавате голямо намаление в инбокса си. Приятно пазаруване!