fallback

Христо Казанджиев: България по-скоро печели от спирането на „Южен поток"

Според него целият проект би бил загуба на публични средства за страната ни

02.12.2014 | 08:27 Автор: Мариета Иванова

енергийният експерт Христо Казанджиев. По думите му с решението се ограничават щетите за страната ни.

Казанджиев коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, че страната ни не действа като суверенна държава по отношение на реализацията на проекта и би следвало да търси компенсация от ЕС за пропуснати ползи, които по думите му биха били не по-малко от 400 млн. евро годишно от транзитни такси. Експертът посочи, че несуверенните действия във връзка с „Южен поток“ важат по-скоро за руското лоби в България, отколкото за ЕС.

Според Казанджиев целият проект би бил загуба на публични средства за България. Той подчерта, че и до момента не е изчислено какви биха били приходите от „Южен поток“ за страната ни.

По думите на енергийния експерт не са верни и твърденията, че изграждането на газопровода ще бъдат намаление на цените за доставка на природен газ.

„Подобни тези бяха изказани и през 2006 години, когато под знака на приходите от „Южен поток“ цените на газа бяха увеличени и България плати около 1 млрд. повече, коментира Казанджиев и подчерта, че изказванията от този род са резултат от определена политика.

Според него е малко вероятно Русия да потърси компенсации за щети заради спирането не проекта. В подкрепа на изказването си той подчерта, че до момента няма никакви конкретни ангажименти, като опредени транзитни такси и т.н. „Малко вероятно е Русия да търси компенсиране на щети, тъй като проектът е отказ от съобразяване с европейското законодателство“, коментира Казанджиев.

Той подчерта, че България трябва да насочи усилията си към диверсификация на енергийните източници и посочи за пример проекта за изграждане на терминал за втечнен газ на гръцкото крайбрежие.

 

 

fallback
fallback