fallback

Отражението на ниския петрол върху икономиките

01.12.2014 | 11:04

Коментар на Уве Парпарт, гл. анализатор Reorient Financial Markets за Енджи Лау, Ивон Ман, Дейвид Туид и Ришаат Саламат в студиото на Bloomberg в Хонконг на протестите на територията и ефекта им върху икономиката и на действията на ОПЕК и цената на петрола.

Преди да започнем, ще ви съобщя, че секретарят по финансите на Хонконг е казал, че не е оптимист за икономиката през четвъртото тримесечие, сочейки движението за окупиране на Хонконг. Знаем, че имаше сблъсъци тази сутрин между демонстрантите и полицията. Финансовият секретар казва, че Occupy се отразява на много сектори в икономиката. Съгласен ли сте?

Не. Мисля, че това е преувеличено. Това е самоцел.

Има проблеми в Хонконг. Голяма част от тях не са свързани с протеста.

По-скоро са свързани с други елементи на управлението, които за мен са много по-сериозни.

Най-напред трябва да се оправят тези елементи, преди да започнат да обвиняват демонстрантите.

 

Говорихме с вас за протестите преди малко. Това ли е "началото на края"? Мисля, че е било казвано и преди.

Целият демократичен процес ще премине през най-различни етапи. В момента сме на етап, в който центърът на Хонконг е окупиран от студенти. Това няма да продължи вечно. По някое време ще приключи.

Аз бях там, говорих с хората. Казаха ми, че може да си тръгнат до края на седмицата.

Друг каза, че мисли, че трябва да останат до края на годината.

Това, което става е, че полицията и правителството на Хонконг се опитват да разчистят част от улиците, за да се движи трафикът.

Специално една от улиците е много важна, защото по нея се стига до голям жилищен район.

При тези действия можем да видим, че има голямо неудобство, създадено от демонстрантите за обществеността. Можем да кажем, че някои хора обаче искат окупацията да остане по-дълго време.

Аз съм обаче съгласен, че всеки път, когато властите от Хонконг излизат и казват, че това вреди на икономиката - дайте да видим. Кое точно вреди на икономиката в Китай? Може би мерките срещу корупцията, или че хората идват тук и купуват кожени чанти. Това има влияние върху икономиката

 

Да, видяхме дори няколко реда в Bloomberg Intelligence, според които търговията в Хонконг има ръст от 1,2%. Това означава, че демонстрациите не са успели да повлияят по някакъв начин на ритейла.

Да, но има нещо друго. Хонконг не е икономика, водена от ритейла. Това е икономика на финансовите услуги. Как се справя бизнесът с финансови услуги? Не е засегнат.

 

Това е икономика и на таксиметровите услуги. Шофьорите на таксита се оплакват, но никой от тях не е загасил онази лампичка на предното стъкло, с която показва, че работи. Мисля, че протестът силно се отразява на техния бизнес. Очевидно е. Но поне плащат по-малко на бензиностанцията.

 

Да се върнем на темата: петрол. За пръв от пет години път падна по 65 долара за барел. Колко още може да падне?

О, много повече. Смятам, че ако следите аритметиката, много е просто. ОПЕК произвежда същото количество, както обичайно.

САЩ вече произвеждат 4 млн барела на ден повече отпреди.

Разбира се, има повече предлагане, което създава ситуацията.

 

Още по темата

Кога САЩ ще влезе в ОПЕК?

Мисля, че скоро никой няма да остане в ОПЕК. Това вероятно е в края си.

 

Те са включили Индонезия, която дори не изнася вече петрол.

Точно така. И ми се струва, че и Малайзия ще го направи. Така че кой знае докъде ще стигнем. ОПЕК вероятно е изпял песента си.

Най-големите производители на петрол не са в него.

 

Те се опитват да извадят от бизнеса част от производителите на шистов петрол - поне това е теорията на конспирацията, нали?

Защо не? Не знам. Тези хора произвеждат петрол 10 пъти над цената.

 

Интересно е да се погледне един материал в Bloomberg.com, който анализира как спадът спадът в цената на петрола може евентуално да дестабилизира икономиката. Това е лоша новина за Русия. Ясно е. Но и за Венецуела и други страни, които ще имат неприятности.. Ирак е друга тема.. Доходите на тези страни ще намалеят.

Още не знаем съвсем точно как ще се отрази на геополитиката. Но ще видим дестабилизиране на някои от тези страни и региони.

Ирак, Венецуела.. Някои компании могат да се изправят пред банкрут. Може да има смени в режимите.

 

Точно това се говори, че ситуацията може да наложи отчаяни мерки. Но какви може да са те?

Първо трябва да разберете, че в Близкия Изток, петролът се произвежда за пет долара или там някъде..

Може  би за 5-10 долара.

А в Тексас - за около 40 долара.

Дори стига до 60 в САЩ.

Определено ще има проблеми, но все още има огромна разлика в разходите.

Вижте цифрите и цените, при които ще постигнат бюджетните си цели.

Например в Русия бюджетът е разчетен при 100 долара за барел. За други страни е по-висока. За Венецуела мисля е 135 долара.

Това са страните, които ще имат трудности заради ситуацията.

Да не забравяме и ефекта върху дефлацията.

 

fallback
fallback