fallback

EON SE се разделя на две компании

Германският гигант се насочва към ВЕИ

01.12.2014 | 08:24

Германската енергийна компания E.ON SE съобщи в неделя, че се разделя на две – едната, насочена към възобновяеми източници, а новата – към конвенционална енергия, в реакция на бързите промени на енергийния пазар и улесняване на оценката на активите си, съобщава WSJ

Новата, публично търгувана компания ще включва производството на енергия от конвенционални източници, глобалната търговия с енергия, експлоатациионните и производствени единици.

E.ON, най-голямата германска енергийна компания по пазарна оценка, съобщи, че иска да пренасочи вниманието си към възобновяемата енергия, дистрибуционната си мрежа и предоставяне на решения на клиентите си.

Разделянето ще осигури ясно разграничаване между бизнес портфолиата, вариращи в риска, като всяка компания ще предизвика интереса на различни групи, съобщава E.ON.

Още по темата

Европейските енергийни компании бяха силно засегнати от подема във ВЕИ, силно субсидирани в Германия и ЕС с надежда да намалят емисиите СО2. В резултат обаче се получи свръхпредлагане на електричество, което подби цените на едро и направи производството на енергия от конвенционални източници непечелившо.

E.ON съобщи, че EON SE, произвеждаща енергия от възобновяеми източници ще има ниска волатилност и би могла да реализира потенциала си за ръст от промените на енергийния пазар.

Новата компания ще се възползва от бизнеса си с природен газ в Европа и Русия и ще се насочи към сигурността на енергийните доставки.

Намаляване на работните места не се очакват. E.ON SE, произвеждаща от ВЕИ ще наема 40 хиляди, а новата компания – 20 хиляди души.

Това е най-радикалният план от безпрецедентното обръщане на Германия към възобновяеми източници, съобщава Bloomberg.

Компанията съобщи, че продава целия си бизнес в Испания и Португалия за 2,5 млрд евро на австралийската Macquarie Group.

Надзорният съвет одобри стратегическа промяна в развитието и обяви и нова политика за дивидентите. Компанията обяви фиксиран дивидент от 50 цента за акция за 2014 и 2015.

fallback
fallback