fallback

Планът за инвестиции на ЕК обсъдили Кристалина Георгиева и Бойко Борисов

Няма как да водим преговори за бюджет на ЕС, ако не усвояваме парите, които ни се дават, коментира Георгиева

28.11.2014 | 17:08 Автор: Мариета Иванова

премиерът Бойко Борисов и комисарят по бюджета и човешките ресуреси в ЕК Кристалина Георгиева, предава БТА.

Четирите основни приоритета по този план са инфраструктура, енергийна ефективност, дигитален пазар на Европа и инвестиране в иновации, посочи Георгиева.

Фондът е разделен на две части за големи фирми и за малки и средни предприятия. Трябва да се погледне с какво може още да се кандидатства и да се ангажира частният сектор, посочи още българския еврокомисар.

Георгиева благодари за оказаната подкрепа при кандидатстването й за втори мандат в ЕК и поздрави Борисов, че е успял да състави правителство в едни нелеки условия и допълни, че по този начин е запазил страната от риска да влезе в още по-сериозна политическа криза. По думите й в Брюксел много се цени фактът, че страната ни има работещ парламент и правителство.

В тази връзка тя посочи, че преди две седмици от ЕК са размразили средства по ОП „Околна среда“, а днес- 28 ноември, е одобрена първата българската програма за следващия програмен период- а, именно – „Развитие на човешките ресурси“.

Георгиева посочи още, че няма как да се говори за бюджет на ЕС, ако не усвояваме парите от Европа.

„За нас е важно да има добри резултати от усвояването на парите от ЕС, защото европейската солидарност е изключително важна за просперитета в Европа“, заяви тя.

Георгиева подчерта още, че европейските средства за България за изминалия програмен период са 4,5 млрд.евро , докато за следващия ще са-16 милиарда. По думите й е важно страни като нашата да работят с ЕК, така че да има резултат за икономиката.

Пари в Европа има достатъчно, неслучайно Европейската банка дава отрицателен лихвен процент по някои от депозитите, отбеляза Георгиева.

 

fallback
fallback