Коя е най-голямата заплаха за швейцарския бизнес?

Какво мислят швейцарците за огромния брой чужденци, които живеят в страната?

28.11.2014 | 14:09 Редактор: Виктория Крумова
Коя е най-голямата заплаха за швейцарския бизнес?

Планини, езера и гори покриват повече от половината Швейцария. Но с население, което се е увеличило почти двойно от 50-те години на 20-ти век, страната бързо се урбанизира. Това може и да звучи малко драматично, но Ню Йорк има почти същото население и живее на територия, която е 50 пъти по-малка. Всяка секунда Швейцария губи 1 квадратен метър земеделска земя. Едно възможно решение е да се забрани имиграцията. 20% от 8-те милиона жители на страната са чужденци.

Още по темата

Сега обществото е изправено пред гласуване, което би могло да стане причина правителството да намали притока от чужбина до 0.2% от населението на Швейцария. Критиците наричат това расистко, а поддръжниците казват, че ще защити ресурсите, но би могло и да навреди на бизнеса.

Много швейцарски компании вече са силно зависими от чуждестранни работници, а още по-голям проблем би могъл да възникне с Европейския съюз. Въпреки че всъщност не е член, Швейцария може да участва в Единния пазар на Европейския съюз. Заради свободата на движение като един от четирите основни принципа на Единния пазар, официалните лица в Брюксел вече казаха, че предоговорянето на имиграцията е невъзможно.