Какво се случи на срещата на ОПЕК

Интервю на Райън Чилкот с министърa на петрола на Нигерия Диезани Алисън-Мадуекефром за телевизия Bloomberg

28.11.2014 | 13:47 Редактор: Георги Стоянов
Какво се случи на срещата на ОПЕК

Госпожо министър, телевизия Bloomberg, бихте ли ни казали вашето виждане за решението и ако може да ни дадете някаква представа за обсъжданията в залата?

Диезани Алисън-Мадуекефром: Разговорите бяха много критични и сериозни, защото всяка страна със своята икономика има отговорности пред гражданите си.

Въпреки това беше прието, че със запазването на сегашните квоти, всъщност ще помогнем за стабилизиране на цените за момента. Ще изчакаме да видим, какво ще се случи.

Още по темата

А какво ще кажете за аргумента на Венецуела, че понижаване на квотите е необходимо?

Диезани Алисън-Мадуекефром: Не е само Венецуела, мисля, че още няколко страни искат това. Но ние винаги постигаме консенсус, защото това е най-добрата стратегия за ОПЕК и глобалния петролен пазар. Такъв консенсус постигнахме и сега.

Имате ли усещането, че може би при тези цени американските производители могат да бъдат изключени от пазара?

Диезани Алисън-Мадуекефром: Не съм сигурна дали могат да бъдат изключени от пазара точно сега, но мисля, че през следващите няколко месеца пазарните сили на търсене и предлагане ще доведат до някакъв еквилибриум що се отнася до цената и рано или късно, както страните членки на ОПЕК, така и тези извън организацията ще трябва да споделят тежестта на тази цена.

Следващият път предполагате, че квотата ще бъде понижена?

Диезани Алисън-Мадуекефром: Това зависи изцяло от това, което ще се случи през следващите няколко месеца. Но както страните от ОПЕК, така и тези извън организацията ще трябва да понесем тежестта.