Кой ще изгуби от ниските цени на петрола

Коментар на Марк Тинкър от AXA Framlington за телевизия Bloomberg

27.11.2014 | 14:44 Редактор: Георги Стоянов
Кой ще изгуби от ниските цени на петрола

ОПЕК, ок, вероятно сега ще погледнем нещата от малко по-различен ъгъл, но когато цената на петрола се понижава, в известен смисъл това е ефективен инструмент на монетарната политика, особено в САЩ. Как това се отразява на данните за растежа, които имаме?

Марк Тинкър: Без съмнение това е от голяма полза за потребителите. Но нещата винаги имат обратна страна и това, за което ние трябва да се притесняваме на пазара, е, кой ще пострада от тези ниски цени на петрола.

Един от основните двигатели да растежа в САЩ беше производството на шистов петрол и някои от по-малките компании в сектора ще изпитат затруднения.

Една от причините, поради която се притеснявам, е, че 17% от високорисковия облигационен пазар по някакъв начин е свързан с тези маргинални играчи.

Още по темата

Те е трябвало да бъдат финансирани чрез акции, а не чрез високорискови облигации. Така че донякъде съм притеснен за ефекта, който това може да има върху финансовите пазари.

За потребителите от друга страна това е страхотно. Всеки цент, с който цената на бензина поевтинява, това са милиарди долари, които ще бъдат изхарчени в американската икономика. Така че нещата имат два страни.

Интересно е, че министрите на петрола на страните от ОПЕК казват, един момент, ние не сме виновни за свръх производството в момента. Погледнете САЩ, те неиграят честно. Какво мислиш ти?

Марк Тинкър: САЩ извоюват енергийната си независимост. Те няма да забавят добива по никакъв начин. Аз обаче бих казал също, че когато имахме тези 25 – 30% спад на цената през лятото, това не беше новина, свързана с търсенето или предлагането.

Аз мисля, че зад това стои някой, който е направил сериозни залози. Ще бъдат изплатени определени договори за опции.

Наблюдавахме и разпродажби на пазара на петролни фючърси. Винаги казваме това. Не мислете, че всяка всяко движение на цените се свежда единствено до икономически фундаменти.

Просто има определени хора, които печелят.

Трябва да сме доста наивни, ако го правим.

Марк Тинкър: Някои хора наистина казват, цената се промени заради търсенето или предлагането.

Това, което имам предвид е, че цената не претърпя внезапна корекция през лятото. Не казвам, че 70 или 80 долара е правилната цена.

Имаме тези цени. Какво означават те за мен като инвеститор. Кой печели – потребителите.

Кой губи – очевидно някои производители и може би хората, които са кредитирали тези производители, трябва да са малко по-загрижени, отколкото са предполагали.