HBO стъпва в Китай

Коментар на Правеен Менон за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

27.11.2014 | 11:57 Редактор: Георги Стоянов
HBO стъпва в Китай

Знаеш ли, за мен е впечатляващ този апетит за американска култура в Азия, за филмите, които са успешни тук.

Правеен Менон: Абсолютно. Мисля, че за Tencent подписването на сделката с HBO наистина се свежда до 3 фактора.

Първият е, че в Китай наблюдаваме наистина сериозна конкуренция между Tencent, Alibaba и Baidu за спечелване на всички тези мобилни потребители.

Мисля, че вторият фактор е онлайн видео стрийминга. Там наистина виждаме силна траектория нагоре не само в Китай, но и в глобален мащаб, така че това е един много бързо растящ сектор за интернет рекламата.

Какво ще кажете за цензурата там? Очакваме ли китайците да се месят в това, какво точно съдържание се излъчва?

Правеен Менон: Абсолютно. Те вече го правят. Дори ако вземете съдържанието на HBO Asia. Имате HBO в Индия, HBO в Югоизточна Азия, виждате, че много от предаванията вече са цензурирани.

Така че това не е нещо ново за индустрията, но мисля, че в Китай, допълнителният елемент са новите регулации на хоризонта.

Те ще ограничат чуждестранното съдържание в тези онлайн видео сайтове до 30%. Така че това ще е основен фактор за тези компании.

Добре, но как компаниите приемат всичко това? Като новооткрита пазарна ниша?

Правеен Менон: Абсолютно, според мен хубавото нещо за производителите на качествено съдържание като HBO, е, че правителството там наистина се опитва да се справи с пиратството, а това увеличава стойността на наистина доброто и ексклузивно съдържание.

За компания като HBO, това е наистина добра сделка. Компании като Tencent и Alibaba наистина увеличават стойността на тази индустрия.