fallback

В каква валута да купуваме злато

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

26.11.2014 | 17:43 Автор: Георги Стоянов

Днес се замислих, с коя валута трябва да се купува злато. Според BMO Capital Markets, инвеститорите търсещи печалба от злато, трябва да купуват метала с йени или с евро.

Така че направих графика, проследяваща златото в долари, евро и йени за изминалата година и както може да видите, златото в долари през годината се е задържало като цяло без промяна.

Златото струва 1200 долара за тройунция. Златото деноминирано в евро – втората графика, оранжевата линия, е поскъпнало 10% от началото на годината до 960 евро за тройунция.

Златото деноминирано в йени от началото на годината е поскъпнало с 12% и се търгува малко над 141 хиляди йени.

Още по темата

Тай Уон, директор на търговията с метали на BMO казва, златото е поскъпнало. както в йени, така и в евро, заради обезценяването на тези валути.

Знаете какво се случва, Японската централна банка, ЕЦБ, те се опитват да съживят своите отслабващи икономики с повече стимули.

Като резултат валутите им се обезценяват. В същото време Фед прекрати програмата си за вливане на ликвидност и обмисля да повиши лихвените проценти.

Това разбира се, подкрепя долара и означава, че тези, които държат парите си в йени и евро, според BMO, биха се чувствали по комфортно със златото.

До края на тази година златото ще достигне пик от 148 хиляди йени и 990 евро. Тай Уон от BMO очаква цената в долари да се понижи с 2,2% до 1175 долара за тройунция.

Забележителен въпрос, ако купувате злато, каква валута трябва да използвате. BMO Capital Markets казват, купувайте с йени или евро.

fallback
fallback