fallback

Американската икономика с изненадващ ръст от 3,9%

Коментар на Мат Милър за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

26.11.2014 | 16:48 Автор: Георги Стоянов

Ревизираните данни за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие са много по-добри от очакваните. 3,9% - това е доста по-бърз растеж от първоначално отчетения. Очакванията бяха той да се окаже 3,3%. Освен това потреблението е нараснало с 2,2% - то също е по-високо, отколкото беше съобщено първоначално. Мат Милър ще ни каже повече.

Мат Милър: Ти току що каза данните. По-висок от очаквания ръст на брутния вътрешен продукт. Ние всъщност очаквахме той да бъде понижен.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха ревизия на долу до 3,3% от първоначално обявените 3,5%.

Вместо това ревизията беше нагоре до 3,9%. Същото важи и за потреблението. Там се наблюдава по-добър от очаквания ръст – 2,2%, в сравнение с прогнозираните 1,9%.

И може би най-важното е, че индексът на потребителските цени - инфлационният показател, който Фед следи най-отблизо – нараства 1,4%.

Това е в рамките на очакваното. Фед харесва да казва това. Те искат инфлацията да доближи 2% преди те да се почувстват достатъчно комфортно, за да повишат лихвите.

Именно за това всички ще говорят днес, когато прочетат новините. Хората, които са в бизнеса и следят нещата ще се фокусират преди всичко върху данните  за инфлацията.

fallback
fallback