fallback

Финансовите резултати на руската Сбербанк надхвърлиха очакванията

Спадът в печалбите на най-големия кредитор в Русия е по-малък от очаквания

26.11.2014 | 15:53 Автор: Велко Каменов

Печалбата на руската банка Сбербанк за третото тримесечие на 2014 е около 71 милиарда рубли, което е под реализираната през третото тримесечие на 2013 печалба от 94 милиарда рубли, предаде Bloomberg. Анализаторите обаче очакваха резултатите на банката да са по-слаби. Като една от петте руски банки, които имат значителна експозиция в банковия сектор на Еврозоната, Сбербанк усети санкциите на ЕС.

От друга страна нетните приходи от лихви (приходите от лихви, получени по кредитите, дадени от банката, минус разходите за лихви по депозитите на клиенти на банката) за първите 3 тримесечия на 2014 се увеличават с 19,5% и достигат 745 милиарда рубли.

Финансовите резултати на банката са доста по-добри от тези на втората по големина банка в Русия ВТБ, чиято печалба се сви с 98% през третото тримесечие на 2014.

Сред основните заплахи за Сбербанк е увеличаването на дела на необслужваните кредити. В края на септември те достигнаха 3,5% спрямо 2,9% в края на 2013. Затова Сбербанк задели 245 милиарда рубли провизии срещу необслужвани кредити. Заделянето на по-високи провизии е една от основните причини, изтъквани от банките в Русия, за спада в печалбите им.

 

fallback
fallback