Европейски инвестиционен план за 315 милиарда евро

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Лондон

26.11.2014 | 13:46 Редактор: Георги Стоянов
Европейски инвестиционен план за 315 милиарда евро

Добро утро Ханс, за колко пари говорим? И кога проектите ще бъдат завършени?

Ханс Никълс: Добро утро Марк, ако говорим за свежи пари, става въпрос за 16 милиарда евро с гаранции от ЕС и още 5 милиарда от Европейската инвестиционна банка.

Що се отнася до времевата рамка, те казват, че фондът ще е готов до средата на 2015. Това, което те наистина искат да постигнат, е да накарат ЕС предостави гаранции, да подкрепи някои от по-рисковите проекти.

Това е първият транш фондове, които ще бъдат усвоени и идеята е, че те ще се умножат. В този случай се очаква първоначалният капитал да се умножи 15 пъти и това да подкрепи инвестициите, растежа и създаването на нови работни места.

Всичко, от което ЕС има нужда. Нека видим, как Юнкер прави сметките си. Не съм сигурен дали това е алгебра или тригонометрия, но определено той разчита на ефекта на умножаването.

Първоначално имаме тези 21 милиарда евро. Това са общите гарантирани от ЕС средства. 16 милиарда от тях идват от нови гарантирани от ЕС фондове. Само 8 милиарда от тях са от бюджета на ЕС.

Не е било искано обаче от страните членки да предоставят допълнителни средства.

Парите, които са налични в брой са 5 - те милиарда от Европейската инвестиционна банка и след това говорим за този ефект на умножаването.

Това определено ще е една много напрегната седмица за господин Юнкер. Той представя този план в Залцбург днес. Това наистина е първата стъпка.

След това в четвъртък европейският парламент ще гласува оставка, свързана с така наречените подсладени данъчни сделки в Люксембург.

Това ще е ключов, вероятно не особено приятен момент за господин Юнкер.

И след това в неделя на 30 ноември е крайния срок за представянето на бюджета на всяка една страна от ЕС.

Разбира се, ние не знаем, какво ще се случи с Франция, какво ще се случи с Италия. Това са двете страни, които аз бих следил. Какво те смятат за размера на този фонд?

Това просто едно математически раздуто уравнение ли е или това са достатъчно реални пари, които да подкрепят растежа и инвестициите.

Да погледнем, какво е реалното участие. Нека вземем тези 21 милиарда.

Европейската инвестиционна банка предполага, че те ще им позволят да предоставят 60 милиарда евро заеми, след което те се надяват да привлекат по 5 евро частен капитал за всяко евро, гарантирано от банката.

Не всички сделки ще имат същия ливъридж, защото някои са по-рисковани, а други по-сигурни.

Ще видим дали ще се случат, ще видим дали този фонд ще потръгне и каква ще е реакцията през следващите дни.