fallback

Саудитска Арабия и Русия ще провеждат консултации на 3 месеца: Сечин

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Виена

26.11.2014 | 13:43 Автор: Георги Стоянов

Какво имаше да каже Игор Сечин?

Райън Чилкот: Във Виена е една мрачна и студена сутрин, особено за тези, които се надяваха цената на петрола да тръгне нагоре, защото Сечин попари тези надежди вчера.

Вчера сцената беше подготвена за мащабна сделка между Саудитска Арабия и Венецуела – две страни от ОПЕК и Мексико и Русия, две страни, които не са членки на организацията, за намаляване на производството с цел повишаване на цените.

Първите 3 страни – Мексико, Венецуела и Саудитска Арабия си сътрудничеха, ако си спомняте, през 1999, когато петролът поевтиня под 10 долара за барел.

Имаше подозрения, че те могат да направят същото вчера. Аз разговарях с Игор Сечин, точно, след като той излезе от срещата.

Той каза, че цената на петрола ще продължи да пада и че сделка не е постигната:

Още по темата

"Разбрахме се да следим цените на петрола през следващата година и евентуално да проведем нови консултации, ако е необходимо на всеки 3 месеца.

Руската петролна индустрия беше приватизирана преди много време.

Има частни собственици.

Освен това работата в Русия си има някои особености, като логистиката и климата.

Производителите на петрол в Русия ще реагират на търсенето на пазара.

Търсенето и ефективността са основните фактори, определящи предлагането на пазара.

Ако търсенето и цената са адекватни на размера на инвестициите, ние сме готови да работим в тези условия и ще работим в тези условия. Руските петролни компании са свикнали да работят при различни цени.

Спадът в цента на петрола дори под 60 долара не е толкова драматичен за нас, за да налага незабавно ограничаване на производството", казва Игор Сечин, изпълнителен директор на Роснефт.

 

Райън Чилкот: Тези коментари на господин Сечин сринаха цената на петрола до 4- годишно дъно. Цената се понижи с около 3%.

Цената бележеше ръст от 1% преди интервюто, а след него, вчера, тя падна до тези нива.

Инвеститорите не са толкова убедени, че ще има сделка за ограничаване на добива тук във Виена.

Все още обаче е рано. Има цяло денонощие, до срещата на 12-те страни членки на ОПЕК. Все още е възможно договорка за понижаване на производството да бъде постигната.

Али Ал Наими, министърът на петрола на Саудитска Арабия, разговаря с репортери вчера и призна, че на пазара има свръх предлагане.

Разбира се, това неозначава, че той ще свие производството. Съществува проблемът с добива на шистов петрол в САЩ и пазарния дял на Саудитска Арабия там.

В навечерието на срещата, вие знаете това, пазарните анализатори, хората, които следят цената на петрола, са разделени по равно за това, какво ще направи ОПЕК утре.

fallback
fallback