fallback

Защо доларът е най-чистата риза в купчината с мръсно пране

Коментар на Марк Бартн за телевизия Bloomberg от Лондон

26.11.2014 | 10:36 Автор: Георги Стоянов

Може ли да кажем, че доларът изглежда най-добре в парада на грозниците? Това не са мои думи, те са на Алън Ръскин, той е глобален директор на Deutsche Bank за валутите на страните от Г-10.

Думите му всъщност са следните. Доларът е най-добре изглеждащата валута в парада на грозниците.

Ето историята на долара, ако го сравним с останалите валути на страните от Г-10. Нека разгледаме доларовия индекс на Bloomberg. Това е той.

Обхваща 12 месеца и проследява американската валута спрямо останалите основни валути, включително еврото, йената и лирата.

Във вторник той е достигнал най-високото си ниво от март 2009. От дъното си за тази година, достигнато на 1 юли, той е спечелил 10%.

Очакванията за американската икономика са по-добри от тези за останалите страни от Г-10. И разбира се, е много вероятно, казват икономисти, Фед да се окаже първата централна банка, която да повиши лихвените проценти през следващата година от сегашните рекордно ниски нива.

Както казва Дженифър Вейл, която е директор за активите с фиксирана доходност на U.S. Bank Wealth Management, САЩ са най-чистата риза в купа с мръсно пране.

Валутните трейдъри определено са съгласни. Те увеличиха нетните бичи позиции в долари до рекордните 48 милиарда долара.

Сега те очакват доларът да поскъпне спрямо еврото, йената и лирата, както и спрямо останалите 5 основни валути.

И това е повратен момент, защото през юли спекулантите имаха негативни очаквания за долара спрямо останалите осем основни валути.

Не забравяйте, това е предупреждение. Последният път, когато трейдърите имаха нетни дълги позиции към долара спрямо всички останали основни валути, това беше през март 2008.

След което доларовият индекс на Bloomberg достигна връх, преди да претърпи 8-месечен 17 процентен спад. Добре е да следим това.

Нека чуем обаче, какво казва Deutsche Bank за движението на долара. Те казват, че доларът ще поскъпне до 1,15 долара за евро и 125 йени за долар до края на следващата година от 1,24 долара и 118 йени съответно днес.

Усреднените очаквания на над 60 валутни анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, са за курс от 1,23 долара за евро и 116 йени за долар до 31 март.

Ще завършим с Алън Ръскин, след като започнахме с Алън Ръскин, глобалният директор  за валутите на страните от Г-10 на Deutsche Bank – доларът е най-добре изглеждащата валута в парада на грозниците.

fallback
fallback