Търсенето на облицации е надминало предлагането 5 пъти за последните 7 години

Причините за по-малкото предлагане и силното търсене

25.11.2014 | 16:04 Редактор: Дориана Ранкова
Търсенето на облицации е надминало предлагането 5 пъти за последните 7 години

Водещите на Bloomberg коментират облигационния пазар - причините за по-малкото предлагане и силното търсене, и прогнозират бъдещия интерес на инвеститорите.

Търсенето на облицации е надминало предлагането цели 5 пъти за последните 7 години, което причинява липсата на достатъчно предлагане и продължава тенденцията. Това е по данни на JP Morgan, и в крайна сметка ще продължим да сме свидетели на по-ниски доходности, дори много ниски въпреки всички дискусии за покачване на лихвените нива от ФЕД, това е свързано с приключването на количествените улеснения. Търсенето наистина е мнного високо, а предлаганото количество е все още ниско.

Търсенето на доходност продължава и много хора намесват проблема за ликвидността, пред който може да се изправим, ако или когато всички решат да излязат от пазара по едно и също време. Има ли вариант да излязат и да няма колапс в цените и ръст на доходността.

ФЕД  приключи с интервенциите, но има някои други фактори, които ще захранят този пазар. Потенциалните действия на ЕЦБ, Централната банка на Япония, както и Централната банка на Китай. Много централни банки, а те са големи купувачи.