fallback

КНСБ плаши с протести, ако възрастта за пенсиониране се увеличи от догодина

КНСБ настоява за 10% ръст на средната работна заплата годишно, както и за увеличение на минималната работна заплата в размер на 400 левa.

24.11.2014 | 17:44 Автор: Пролетина Съботинова

Синдикатите искат от 1 януари 2015 година да не се променят изискванията за пенсионна възраст, а увеличаването на възрастта за пенсиониране да стане през 2016 година. От КНСБ предупредиха, че в противен случай ще стачкуват.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров минималната работна заплата от 340 трябва да стане 400 лева, защото чрез повишаване на доходите ще се стимулира потреблението. Само по този начин пък ще се преодолее тенденцията за дефлация, която се наблюдавала от 15 месеца в България.

"От тук нататък в политиката по доходите трябва да бъде заложено поне 10% увеличение на средната работна заплата ежегодно, в следствие на договарянето на работните заплати в предприятията и браншовете в страната“, препоръча президента на КНСБ Пламен Димитров.

 

Той категорично се противопостави на увеличаването с четири месеца на пенсионната възраст от 1 януари догодина. Това е заложено от първия кабинет на ГЕРБ, когато министър на финансите беше Симеон Дянков. Синдикатите казаха, че са склонни да подкрепят тази мярка от 2016 година, но ако това се случи сега, те са готови за протести.

"Това не може да стане и това няма да стане от 1 януари 2015 година. На каквато и цена да е това“, предупреди Пламен Димитров.

 

Президентът на КНСБ коментира и гласуваната от парламента на първо четене актуализация на бюджета за тази година, където е записано, че държавата ще изтегли нов заем под формата на външен дълг.

"Три милиарда лева са огромно число, което ще ни се стовари на главите и то за да бъдат излети в банковата сфера. Ние сме съгласни, че държавата може и трябва да взема дългове, когато обаче те са инвестиционно потребление, а не към спасяване на този или онзи частен субект", посочи Димитров.

 

Според Пламен Димитров, Фондът за гарантиране на влоговете може сам да покрие дупката в КТБ, а държавните инвестиции да бъдат насочени към енергетиката и в железниците, които са пред колапс.

 

fallback
fallback