UBS: По-скоро ще видим намаляване на производството на петрол

Уейн Гордън, анализатор на стокови пазари, UBS, за цената на петрола след 27.11.

24.11.2014 | 12:26 Редактор: Дориана Ранкова
UBS: По-скоро ще видим намаляване на производството на петрол

Коментар на Уейн Гордън, анализатор на стокови пазари, UBS за Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг.


Може пак да разгледаме Саудитска Арабия и някои от другите членове на ОПЕК, които казват, че няма да намалят производството, но май по-скоро ще склонят. Как мислите вие?

По наше мнение, по-скоро ще видим намаляване.

Срещата на ОПЕК е нещо като финал на сериала, който проследихме и слушахме за това този каза, а пък онзи отговори, и то в продължение на няколко месеца.

Но ще видим намаляване с между 500 хил. и 1 милион барела на ден. Това ще доведе до ръст на цената  предвид стойността му сега.

 

Добре, но въпросът тук при тези цени е, че петролът за тези страни наистина е основа за изграждане на бюджетния им план, на това се гради иконмиката им. Така че трябва да се защитават, независимо какво става, нали?

Това е нашата оценка. ОПЕК е в ситуацията, която може да наречен повратна точка.

Отдавна не е имало такъв интерес към срещите им.

Но има няколко участника в ОПЕК, които на бюджетна основа определено са под натиск при тези цени.

Ако не намалят производството, цената на петрола може да падне с още 5 долара на барел.

На база приходи това е най-доброто решение за тях. На тази база ние от UBS изграждаме прогнозата си.

 

Уейн, точно за това става дума. Защото сядаш на масата за преговори и трябва да играеш. Какви са механизмите и как ще ограничат спада?

Да, за някои от страните, ако сега на 27 ноември обявят намаление на производството, тогава ще видим ръст на цената на петрола.

Разбира се с малко по-високи цени, страните които са били под най-голям натиск, ще имат подбуда да играят определена роля.

Поне засега в краткосрочен план, ако гледаме към края на годината, е трудно да се даде оценка за каква игра и нагласяване на ситуацията може да се говори.

Както и да е, да, ако през 2015 година имаме промяна и някои от останалите страни продължат да произвеждат със сегашните обеми, ще видим отново спад в цената на черното злато.

По-високите цени, които може би ще видим, ако сега ОПЕК намали производството, особено ако говорим за максимално очакваното количество от 1 млн. барела, би разрушило някои от вярванията на пазара, че ще доставят по-малко през 2015 както през 2014 година.