Петролът стигна ли до дъното

24.11.2014 | 12:11
Петролът стигна ли до дъното

Казвате, че петролът се отблъсква от дъното? Кое ви кара да мислите така?

Ако погледнем цените на петрола, ще видим, че има консолидация след голямо понижение. Някои от данните в САЩ се подобриха в края на миналата седмица, което позволи част от обезценяването да се компенсира.

Сега пазарът просто чака и се пита както ще стане на срещата на ОПЕК.

Има съобщения, че Иран може да намали производството до 1 млн барела, което би дало леко повишение, като имаме предвид и спекулациите на ОПЕК.

Ако намалят толкова много и ако саудитците ги подкрепят, мисля, че ще имаме възстановяване при петрола. Но вероятно ще видим голяма волатилност. При опциите става точно това в момента.

 

Ако преди седмица говорехме, че няма никакъв шанс да се намали производството, сега започна да се шуми от Саудитска Арабия. Но май Либия се включва също с подкрепа за намаляване на производството, вярно ли е?

Точно така. Венецуела, Еквадор и още няколко страни общо осигуряват около 25% от производството на ОПЕК, Ирак произвежда около 12%, а саудитците - около 30%.

Ясно е, че трябва всички те да бъдат убедени, за да има успех предложението.

Реалното производство в момента е доста над квотите от 30 млн барела на ден.

Половин билион барела по-малко, вероятно отново ще остави производството над квотите.

Така че ще видим какво ще стане.

На базата на позициите от миналата седмица либийците май излизат с инициатива. Те произвеждат около 22% от петрола на ОПЕК. Но трябва да се постигне споразумение със саудитците.