fallback

Как Фед регулира големите банки в САЩ

Коментар на Дейвид Зервос от Jefferies и Гай Лебас от Janney Montgomery Scott за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

21.11.2014 | 15:59 Автор: Георги Стоянов

Фед ревизира начина, по-който осъществява надзор над някои от най-големите банки в САЩ. Джули следи това. Докато говоря с вас момчета, тя следи всички тези заглавия.

Джули Хейман, Bloomberg: Да, разбира се, изтече информация от служител на Фед в Ню Йорк, който е бил в Goldman Sachs и който спомена, че подходът на Фед към отделни банки е твърде различен.

Напоследък се заговори за този проблем и сега Фед провежда разследване за начина, по който те осъществяват надзора над тези големи банки.

Инспектори на централната банка проверяват, как институцията извършва оценки и дали официалните й представители са наясно за наличието на разминаващи се мнения в екипите, осъществяващи надзора.

Моментът за това разследване е интересен. Утре комисия на щатския Сенат ще изслуша показанията на президента на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли за неговите връзки с банките, които регулира.

Така че изглежда, че Фед се опитва да изчисти проблема.

И незабравяйте, Бил Дъдли, споменах това по-рано, Бил Дъдли е чудесен икономист, който работеше за Goldman Sachs дълги години. Така че наблюдаваме феномена на въртящата се врата, при който хора, които са в регулаторния сектор преди са работили на Wall Street. И може би се чудите.. При вас също ли са се получили така нещата?

Дейвид Зервос: Започнах кариерата си в борда на Федералния резерв. Бях там през 2009.

Гай Лебас: Знаете ли какво, аз работя с много обществени и регионални екипи, управляващи банки и те приемат процеса на надзор много, много сериозно.

 

Те не се опитват да влияят на инспекторите, а се опитват да направят всичко, което се иска от тях.

 

Така че от над 8-те хиляди банки в САЩ, регулаторните проблеми може да засягат голям процент от общите активи в американската финансова система, но те са свързани с много малко на брой банки.

Това обаче е сериозен проблем, ако засяга най-големите американски банки.

Дейвид Зервос: Спомнете си, Goldman Sachs не беше търговска банка до 2008, когато стана търговска банка, за да може да се възползва от финансовия прозорец на Фед, за да не фалира. Случаят е същият с Morgan Stanley.

До 2000-ната година.

Дейвид Зервос: Тези банки бяха инвестиционни банки, те бяха традиционни инвестиционни банки, каквато е Jefferies днес, и бяха принудени да се превърнат в търговски банки, за да спасят бизнеса си, като получат достъп до финансовия прозорец на Фед.

Сега имаме тези крайно комплексни структури в Goldman и Morgan Stanley, които трябва да се отчитат по традиционните регулаторни канали на Фед.

Не смятам, че Фед е на 100% ангажиран с това да разбере, какво има в тези баланси.

Това са едни изключително сложни баланси и няма съмнение, че Кармен, не си спомням последното й име – жената, която коментира трудностите при изготвянето на оценките на тези банки, е права.

Мисля, че не е изненада, че са налице трудности при оценяването на тези големи банки. Това е доста сложна материя.

Проблем е, че нещата са станали толкова сложни, че регулаторите изпитват проблеми при оценяването им. Честно казано много банки изпитват проблеми при изготвянето на собствените си оценки. Интересно е, ако бяхте отишли в Goldman преди провеждането на тяхното IPO, тогава никой не би поел подобен риск, защото рискът трябваше да бъде поет лично.

Гай Лебас: Абсолютно. Том Hoenig, заместник председателят на FDIC, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, има интересна теория.

Той казва, хайде да престанем да спорим за правилата за калкулиране на капитала, нека спрем да спорим за тези комплексни структури – каква е корелацията между актив А и актив Б, нека просто да ги накараме да държат повече капитал.

Това е много прост показател. На теория това е един от начините да се справим с проблема.

Това обаче е скъп начин. Не приемайте думите ми погрешно. Възвращаемостта на тези институции ще се понижи.

Видяхме това в Европа, нали така?

Дейвид Зервос: Не бяха само инвестиционните банки, ставаше въпрос и за големите търговски банки.

Преди кризата Citibank имаше 187 регистрирани на Каймановите острови инвестиционни дружества, които се оказаха пълни с токсични активи.

Със сигурност е по-лесно да направите това, ако сте голяма търговска банка.

 

fallback
fallback