Поевтиняването на желязната руда може да потопи някои компании

21.11.2014 | 14:15
Поевтиняването на желязната руда може да потопи някои компании

С продължаващия спад на цените на желязната руда някои австралийски производители стават потенциални цели за поглъщане. Коментар за Bloomberg на Пол Алън във “First Up.” (Source: Bloomberg)


"Няколко компании, които добиваха на по-високи цени вече бяха принудени да излязат от пазара - London Mining и Western Desert Resources например вече приключиха дейността си.

Но също така е интересно кои са останалите играчи на пазара, които са уязвими. Проучване на Фет Профетс откроява три компании, които добиват при висока себестенойност.

Една от тях е Gindalbie Metals, чиито акции поевтиняха с близо 80% от началото на годината.

Тези на Atlas Iron падат с 82 на сто, а книжата на BC Iron са регистрирали повишение от близо 90 на сто за същия период.

И трите се оценяват на под 200 милиона долара, което ги прави потенциални цели за придобиване, макар че, разбираемо, нито една от тях не коментира подобен вариант.

Експертите на UBS обаче прогнозират, че те вероятно са изпитали сериозни трудности когато цената на желязото падна под 80 долара за тон.

А в момента тя е малко над 70 долара.

Ако обърнем поглед към големите играчи в сектора - Rio Tinto и BHP Billiton, те могат да се задържат на повърхността дори и ако цената се понижи до 45 долара за барел.

Евентуален срив под тези нива обаче би направил ситуацията сложна , дори и за гигантите.

Засега обаче те продължават да увеличават производството и колкото по-дълго продължава тази тенденция, толкова по-труден ще става животът на малките компании в сектора".