Каква ще е следващата стъпка на Фед

Коментар на Майкъл Блок от Rhino Trading Partners за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

20.11.2014 | 17:01 Редактор: Георги Стоянов
Каква ще е следващата стъпка на Фед

Майкъл Блок: Търсех в стенограмата днес намек за краткосрочни намерения за затягане на монетарната политика. Но не открих такъв.

Имаше някакво признание, че инфлацията ще се завърне към заложените нива от около 2% в средносрочен план, но след това имаше и съмнения относно това.

Съмнения, харесвам тази дума.

Майкъл Блок: Да имаше съмнения. Ти спомена, че събирате догадки. Човек, може да направи състояние, ако седне да продава догадки тук пред сградата. Защото всички търсят някакъв знак.

Това е основен момент. За мен последната среща на Фед не беше пазарно събитие. Там нищо не се случи. И ние бяхме разочаровани.

Но пазарите наистина реагираха. Аз следих това отблизо. Пазарите се отърсиха от част от загубите, след което се върнаха до нивата преди стенограмата на Фед да бъде публикувана.

Майкъл Блок: Да имахме известно раздвижване, но това беше в рамките на рейнджа. Един приятел разказваше историята за стадо слонове, което стъпква всичко по пътя си в джунглата. В случая пазарното раздвижване беше все едно причинено от катерички.

Добре, слонове, катерички, съмнения. Има ли нещо, което очаквате от срещата на Фед през декември?

Майкъл Блок: Ето как стоят нещата с Фед по принцип. Данните не са се променили, кой знае колко.

Лично, не съм въодушевен нито от данните за инфлацията, нито от тези за безработицата. Всичко сякаш зацикля.

Интересен момент е, че всички се вълнуват от инфлацията, защото ни е казано, че трябва да се вълнуваме от нея, защото ще повлияе на пазарите.

Според мен обаче Фед не обръщат внимание на тези статистики, въпреки че в последното си изявление те ни казаха недвусмислено, че решенията им зависят от икономическите данни.

Виждали сме да вземат решения въз основа на данни, например данните за безработицата. Но когато заложената цел беше достигната, ако си спомняте, те веднага изоставиха тази политика.

Какво ще стане, когато инфлацията достигне заложените от тях нива? Те не са готови да повишат лихвените проценти.

Те не са готови да направят, каквото и да е по въпроса. Проблемът е в това, че Фед е в капан,

Как така в капан?

Майкъл Блок: Те са в капан. Те  разбират, че ако рязко затегнат фискалната си политика, това ще предизвика сътресение на развиващите се пазари и ще накърни способността им да обслужват дълговете си.

Видяхме това миналото лято. Напрежението около забавянето на програмата им за вливане на ликвидност.

На тях пука ли им за развиващите се пазари?

Майкъл Блок: Пука има, защото им се налага, защото те са големият играч, държат световната валута за резерв и всяко тяхно решение засяга всичко останало.

Те видяха, как подобни решения се отразяват на щатските правителствени облигации и на пазарите в развиващият се свят. Това е един омагьосан кръг и те не искат да са част от него.

Един допълнителен проблем, с който Джанет Йелен трябва да се справи и който не беше на дневен ред при управлението на Бен Бернанке, е следният.

Ако Фед реши да поддържа разхлабена монетарна политика поради каквато и да е причина, например, защото икономическите данни се влошават или защото се притесняваме за цената на активите, за която аз се притеснявам, те ще внимават, политиката им да не е твърде разхлабена, защото в противен случай, ЕЦБ и Японската централна банка няма да могат да си свършат работата, тоест да поддържат сравнително нисък курс на собствените си валути.

Така че те са в капан.

Майкъл Блок: Да, те са в капан и за това сме в патова ситуация.

Вие споменахте Япония преди малко. Япония навлезе в рецесия и това ще е огромен проблем.

Майкъл Блок: Да, интересен момент в стенограмата е, че те дискутираха дали да направят изявление за волатилността на глобалните пазари, но се отказаха.

Но повярвайте ми, те мислят за това през цялото време.