Индия с мерки срещу търговията с вътрешна информация

Коментар на Сунанда Джаясейлан за телевизия Bloomberg от Бомбай

20.11.2014 | 13:23 Редактор: Георги Стоянов
Индия с мерки срещу търговията с вътрешна информация

Пазарните регулатори вчера представиха тези нови правила за борба с търговията с вътрешна информация.

Те разширяват обхвата, както и дефиницията за договорните отношения. Пазарните регулатори казват, че ще затегнат правилата срещу търговията с вътрешна информация.

Също така правилата понижават цената, на която малките инвеститори могат да участват в процеса на делистване.

Те внасят промени в сегашните норми, регулиращи процеса на изкупуване на миноритарни дялове. До сега този процес беше доста труден и скъп. 

Измененията са първите от две десетилетия и са част от усилията на регулаторите да подкрепят доверието на инвеститорите в пазара.

Ключова част от мерките по отношение на търговията с вътрешна информация, е забраната на директори и високопоставени мениджъри на публични компании да търгуват с фючърси и опции на компанията, която управляват.

Правилата също така прехвърлят върху обвиняемия отговорността да докаже, че не разполага с непубликувана информация.

Близките роднини на високопоставени мениджъри, както и акционери, включително основателите на компанията и клиенти, представляващи трета страна, които имат достъп до чувствителна пазарна информация, сега също могат да бъдат разследвани и държани отговорни. 

Правилата също така изискват от мениджърите да изпращат на регулаторите информация, която може да повлияе на цената на акциите на компанията им, поне два дни преди търговия със съответните акции. 

Те също така изискват висшият мениджмънт да представи предварително фиксирани планове за търговията.

Регулаторите казват, че са стартирали процес на обсъждане на ограничения за кредитополучателите, които са обявили доброволен фалит. Това е важно в светлината на исковете, заведени от банки, срещу Kingfisher Airlines.

Дори сега обаче, когато тези промени вече са факт, остават доста въпроси. Според анализаторите е необходима повече яснота по отношение на това, как правилата, които регулаторите предложиха вчера, ще бъдат приложени.