fallback

Business for Britain иска предоговаряне на членството на Лондон в ЕС

19.11.2014 | 16:21

Business For Britain е кампания, настояваща членството на Великобритания да бъде прекратено и предоговорено. Подкрепя се от около 1000 малки и средни компании. Коментар на Даниел Ходсън за Гай Джонсън, Блумбърг.

Вие представлявате по-малки и средни компании. В този сектор се смята, че трябва сериозно да променим отношенията с ЕС.

Точно така. Първо искам да кажа, че имаме хиляда членове.

Показва колко голяма е подкрепата ни. И си струва да се каже, че в неотдавнашно независимо проучване около 60% са казали, че искат референдум, а 26%, че не трябва да има.

Но разбирам какво искате да кажете за едрия бизнес.

Той като цяло отразява мултинационална гледна точка.

Но нашата подкрепа е различна от едрия бизнес и идва от малките и средни компании. И всъщност бъдещето на страната е по-скоро в ръцете на малките и средни компании, отколкото в едрия бизнес, който правилно отбелязвате, че може да е базиран навсякъде.

 

Още по темата

Интересното е, че политиците тук говорят за едно, когато става дума за отношенията с ЕС. Главно по въпросите на имиграцията. Това май е дебатът в политиката за момента. Бизнесът се опитва да говори за нещо друго - за регулации и проблеми от финансовия сектор и подобни, които според тях идват от Брюксел. Две различни истории, които май имат нещо общо.

Така е, имат нещо общо. Тези избори. Смятам, че имиграцията е трудна тема. Тази страна е страна с имиграция за хиляди години напред.

Мисля, че проблемът сега е нивото на имиграция.

Регулацията на имиграцията. Затова хората се тревожат и затова има проблем.

Но тези избори запазват и европейската тема на първите страници на вестниците.

И това е важно.

Бизнесът, както правилно отбелязахте, се тревожат за ограничения, регулации, искат да видят по-малко разходи в работата си, повече възможности да изнасят, конкурентно. Искат промяна в експортните пазари. Виждат стагнация в европейската икономика и искат да излязат навън. Искат да изнасят в страните от Британската общност, страните от БРИКС, и това е начинът на промяна на експорта.

Регулациите са един от разходите, които произтичат от европейските директиви, които ние не сме си наложили.

Затова малките и средни компании - и много мултинационални - са склонни да видят условията на отношенията ни с Европа променени доста радикално.

 

Да посочим бързо проблемите. Имиграцията е по-скоро позитивна за бизнеса, защото повечето имигранти плащат данъци и работят и освен това цената на труда остава ниска и т.н. Така че трудовият пазар е по-гъвкав. Вие не се ли прострелвате в крака, ако правите кампания на страната на тези, които казват, че имиграцията трябва да спре?

Не искам да говоря много за това, но смятам, че ако регулациите се прилагат правилно, всички партии са съгласни, че трябва да имаме имигранти. Това е полезно. Това ми е директният отговор на този въпрос.

 

Добра ли е имиграцията за британския бизнес?

Имиграцията може да е добра за британския бизнес и е била такава в историята - повече от хиляда години. Няма спор.

В момента имаме малко размиване в мненията. Хората се тревожат ежедневно от имиграцията и от начина на нейното регулиране. Според мен никой от основните партии не е против идеята и значението на приемането на хора в тази страна и използването на техния принос към нашата икономика.

 

Къде минава границата на ефективните преговори за вас? Кога ще кажете - добре, това е добра идея.

Мисля, че има много проблеми и вероятно става дума за два основни.

Първо - да спрем с ограниченията. Да намалим забраните от Брюксел. Това е каквото трябва да искаме във финансовите услуги, от които се интересувам самият аз. Как можем да блокираме мерки, които не харесваме. Които считаме за вредни.

Например току-що видяхме анализ на мерките, които са били наложени наскоро над финансовите регулации.

Те показват, че от 20 за последните 15г., повечето от тези, които самите ние бихме въвели, са отпреди кризата в еврозоната.

Повечето от останалите ние не бихме ги наложили.

Нямаме как да спрем това при сегашните процеси в Брюксел.

В началото на ноември 500 бизнес лидери подписаха писмо, което призовава всички политически партии да обещаят референдум за продължаване на европейското членство на Великобритания през 2017..

Сред подписалите е хедж фонд милиардерът сър Майкъл Хинц и банкерът Хенри Ангст.

Кампанията се нарича Business For Britain и настоява членство на Великобритания да бъде прекратено и предоговорено.

Като основание за това се посочват все по-обтегнатите връзки на Великобритания с другите членове на ЕС заради отказа на британския премиер Дейвид Камерън да направи доплащане от 1,7 млрд лири към общия бюджет /по-късно намалено наполовина/.

Business For Britain бе създадена през април 2013 от директори на компании, сред които Джон Кодуел, основател на Phones4u; сър Стюард Роуз, бивш председател на борда на Marks & Spencer; лорд Харис, основател на Carpetright и лорд Уолфсън, изпълнителен директор на Next.

В управлението на кампанията са Робърт Хискокс, основател на Hiscox Insurance и Питър Крудас, а лорд Бел, председател на BPP Communications, сър Роко Форте, хотелиерът и предприемач Люк Джонсън са в надзорния съвет.

Кампанията настоява за провеждане на референдума, обещан от консервативната партия, ако бъде преизбрана на изборите през май 2015.

Business For Britain застъпва противоположното мнение на Конфедерацията на британската индустрия /бизнес лобито CBI/, което предупреждава за "несигурност" и "политически риск" от европейски референдум и "негативни последици" за стратегията на министър-председателя.

Business For Britain се противопоставя на кампанията на групата Business for New Europe, основана от PR експерта Риланд Руд, с про-европейска политика.

Business for Britain твърди, че позицията й се подкрепя от независимо проучване, направено от YouGov, показващо, че 66% от бизнес лидерите подкрепят референдум за ЕС във Великобритания, съобщава Телеграф.

fallback
fallback