fallback

Societe Generale прогнозира курс от 140 йени за долар през март

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

19.11.2014 | 15:28 Автор: Георги Стоянов

Време е за днешната графика. Колко ниско може да падне йената? Това е двугодишна графика от 26 декември 2012 - денят, в който Шинзо Абе беше избран за премиер.

Започваме там и свършваме тук. Когато Абе пое управлението, доларът се купуваше за 85 йени.

Днес, след като доларът поскъпна с 37%, курсът е 117 йени за долар. Това е 7 годишно дъно.

По-малко от 3 седмици, след като Японската централна банка разшири безпрецедентната  си програма за стимулиране на икономиката, йената е поевтиняла със 7%.

Така че, колко още може да поевтинее йената? Например 140 йени за долар. Да, казах го. 140 йени за долар. Това е курс, който за последен път имахме през 1998.

Още по темата

Според глобалният стратег на Societe Generale Албърт Едуардс йената може да достигне тези нива до март. Това е 20% под сегашните нива.

Главният икономист за Япония на BNP Pariba Ритаро Коно, казва, че инвеститорите ще започнат да спекулират с курс от 130 йени за долар в края на 2015 и 140 йени за долар през 2016, тъй като Шизно Абе ще направи, каквото е необходимо, за да измъкне японската икономика от рецесията.

Толкова ли мечо настроени спрямо йената са анализаторите, колкото тези двама господа? Не, според усреднената прогноза на повече от 40 анализатора, участвали в проучване на Bloomberg, йената всъщност ще поскъпне до  114 йени за долар до март, след което до края на 2015 ще поевтинее до 119 йени за долар.

Интересно е, че ако погледнете на пазара на опции, изглежда, че повечето стратези трябва да настигнат поевтиняването на йената, което е и аргумент на Едуардс от Societe Generale.

Той казва, че анализаторите могат да изпитат затруднение, когато пазарът в крайна сметка претърпи корекция.

Цитирам, той казва, че главно страхът да не сгрешат ги възпира да правят смели прогнози, въпреки все по-ясните сигнали, че пазарите са много по-волатилни, отколкото предполагат обичайните прогнози.

Не може да кажете, че прогнозата на Едуардс, че йената ще поевтинее до 140 йени за долар до март, е обичайна. Ще наблюдаваме пазара, за да разберем, дали той е прав.

 

fallback
fallback