Възстановява ли се цената на златото

Коментар на Джордж Джеро, стратег за търговията с благородни метали на RBS Capital за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

19.11.2014 | 14:22 Редактор: Георги Стоянов
Възстановява ли се цената на златото

Джордж Джеро: Наистина се чувствах като капитана на Титаник за известно време, когато цената на златото се срина от 1900 долара до около 1150 и всички си казаха, златото едва ли ще се възстанови тази година и започнаха да правят мрачни прогнози.

И разбира се, сега в гората има твърде много мечки. Последните новини са интересни и променят всичко, както се казва за една нощ.

Покриване на къси позиции, тоест изкупуване на предварително продадени фючърсни договори за продажба и ето че сега имаме нещо като рали.

Това, което е по-интересно обаче, е така нареченият открит интерес или общият брой на отворените позиции във фючърси на борсата за суровини.

Той се е увеличил неимоверно. 457 хиляди фючърсни договора, 1милион и 830 хиляди договори с опция. Не сме наблюдавали подобно нещо от март 2013.

Още по темата

До колко това се дължи на намесата на Русия, която купува повече злато, вместо да диверсифицира с други валути?

Джордж Джеро: Слуховете от тази сутрин са, че всъщност Европейската централна банка е купувала. И аз си казах…

Това е голяма история. Високопоставен представител на банката каза, че ЕЦБ ще купува покрити облигации. И това наистина е новина.

Джордж Джеро: Нека кажем така. Ако вашите подопечни банки са институции като Bundesbank и Френската централна банка, които говорят за санкции срещу Русия, защо бихте купували злато от някой, който е един от най-големите инвеститори и производители на злато?

Проверих, защото ми стана интересно. Златото представлява 10% от руските валутни резерви. Това може да се сравни със 70% в Съединените щати и Германия взети заедно. А те са най-големите инвеститори в благородния метал.

Джордж Джеро: Да, така е.

Това е интересен факт, който трябва да имаме предвид.

Джордж Джеро: Така е, но след това, разбира се, трябва да се запитаме, кой вярва на тези данни? Това е една друга история.

Така беше и с Китай, но аз бих се доверила на тези данни. Мога ли да им се доверя?

Джордж Джеро: Не знам, мисля си, че дори германците нямат доверие на всички, защото в един момент Bundesbank казаха, че искат да репатрират оставено на съхранение злато от САЩ.

Всъщност парламентът в Долна Саксония гласува, да бъде върнато това злато обратно в Германия. И това се случи миналото лято.

Какво означава това за останалите метали, съвсем на бързо? Среброто вероятно ще спечели…

Джордж Джеро: Среброто може да спечели от поскъпването на златото. При това днес аз съм си сложил сребърните ръкавели, защото наистина искам среброто са поскъпне догодина.