Ще спаси ли абеномиката японската икономика

Коментар на Брайън Бремер за телевизия Bloomberg от Токио

19.11.2014 | 14:15 Редактор: Георги Стоянов
Ще спаси ли абеномиката японската икономика

Имаме коментар от управителя на Японската централна банка. Какво казва той?

Брайън Бремер: Той потвърждава своето обещание да разшири баланса на банката. Той също така си позволи позитивна прогноза за икономиката, която несъответства на икономическите данни, публикувани по-рано този месец.

Така че като цяло развитието е позитивно за Абе в една доста лоша седмица, в която Япония изпадна в рецесия и се наложи да предприемат този крайно рисков политически ход, като насрочат предсрочни избори.

Още по темата

Преди отлагането на повишаването на данъка върху продажбите, Курода, управителят на Японската централна банка, изглежда подкрепяше тази стъпка. Така че как това отлагане кореспондира с позицията на Японската централна банка?

Брайън Бремер: Мисля, че в Японската централна банка има икономисти, които са много притеснени за дълговите нива в страната, които наистина изглеждат доста зле, ако не бъдат положени усилия за ограничаване на нарастването им. 

В седмица, в която Япония затъна в рецесия, да отстоявате идеи за фискална дисциплина, вероятно не е най-популярната позиция.

Така че не мисля, че те ще настояват за подобни политики твърде много. Те вероятно негласно ще подкрепят решението на премиера за отлагане на мярката с 18 месеца.