fallback

В Индонезия неочаквано повишиха лихвите

Централната банка на Индонезия взе решението на извънредна среща

19.11.2014 | 12:24 Автор: Велко Каменов

Централната банка на Индонезия (BI) се събра на неочаквана среща на 18 ноември 2014, на която взе решение да вдигне основния лихвен процент от 7.5% на 7.75%, предаде Bloomberg. От институцията, отговорна за паричната политика в най-голямата икономика в ЮИ Азия, са предприели мерките, за да задържат инфлацията под контрол и да защитят рупията след решението на правителството да вдигне цените на горивата.

От 18 ноември 2014 в Индонезия ще плащат с над 30% повече за литър бензин и с над 35% повече за литър дизел, след като управляващите решиха да намалят субсидиите за горивата, които поддържаха цените им ниски. Целта на президента на Индонезия Джоко Уидодо, който встъпи в длъжност на 20 октомври 2014, е в бюджета на страната да останат повече средства за инфраструктурни проекти, за здравеопазване и за образование. С увеличаването на цените на горивата обаче дойдоха опасенията, че инфлацията ще излезе извън контрол и Централната банка на Индонезия реагира веднага след намаляването на субсидиите.

Проучване на Bloomberg, както и представянето на индонезийския бенчмарк индекс JCI показват, че засега новият президент Уидодо се полза с подкрепата на инвеститорите. Уидодо обаче е в трудна ситуация след като обеща да предприеме мерки и за намаляване на неравенството. Някои от целите на новия президент може да се окажат несъвместими.

 

fallback
fallback