fallback

Борислав Стефанов: Малка част от чуждите инвестиции в страната са в производство и машини

Добре е да се промени начинът на предоставяне на данни за вложенията от чужбина у нас, коментира бившият директор на Агенцията за инвестиции

19.11.2014 | 10:42 Автор: Мариета Иванова

Данните за чуждестранните инвестиции в България, които БНБ предоставя, са или по държава, или по икономически сектори, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Борислав Стефанов, бивш изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Той подчерта, че по този начин се затруднява анализирането на информацията.

„Ако информацията се дава по държава, единственото нещо, което БНБ знае е последната държава, откъдето са влезли инвестициите. И оттук получаваме данни, че  Великобритания и Вирджинските острови са много голям инвеститор у нас или пък- Люксембург, който поне статистически в  определен период е бил такъв. Хубаво е да се преосмисли за предоставянето на информацията по първоначален източник на инвестициите“, коментира Стефанов. По думите му това би променило представата за източника на реалните вложения в страната.

„Това би променило представата за това кой инвестира в България- ако се окаже например, че в годините, когато тук са инвестирани около 7-8 млрд. евро- 5 млрд. са с източник от България“, заяви още Стефанов.

Той подчерта, че много малка част от чуждите инвестиции са в това, което хората на практика свързват с вложения- а именно- в производство и машини. В тази връзка той посочи, че към месец септември 2014 размерът на вложенията от чужбина в страната са около 1.1 млрд.евро.

От тях най-голям дял се пада на сектора "недвижими имоти и бизнес услуги", следван от този на "транспорта и телекомуникациите", и след тях на "финансовото посредничество". Разпределението по страни за цитирания период е на първо място Германия и Австрия, след тях идват вложенията от  Великобритания и Вирджинските острови, коментира Стефанов.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
fallback