Продажбите на коли в Европа през октомври нараснаха с 6%

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

18.11.2014 | 17:55 Редактор: Георги Стоянов
Продажбите на коли в Европа през октомври нараснаха с 6%

Нека говорим за коли, защото за сектора месецът беше добър. Продажбите през октомври са нараснали с 6%. Какво се казва в доклада?

Райън Чилкот: Вижте, изглежда че сме на път да отбележим първата година с ръст на годишна база от 2007.

Предстои ни обаче дълъг път, защото миналата година продажбите в Европа бяха на най-ниското си ниво от 20 години. Не трябва да забравяме това.

През октомври ръстът на продажбите на годишна база на Renaut достигна 10%. Fiat – Chrysler – 8,5%. Не само заради Fiat, но и заради Chrysler.

Заради продажбите на Jeep, който Маркиони докара в Европа. Продажбите на Jeep в Европа са нараснали с 74%.

Разбира се, от много ниска база. Колко често виждате Jeep в Лондон. Не толкова често. Но се оказва, че компанията се представя доста добре.

Не трябва да забравяме обаче, че картината не е толкова розова. Peugeot имат ръст на продажбите от 1%.

Това не е толкова добре – малко над 1%. Също така Франция. Франция беше единствената страна в изследването, където наблюдаваме спад от около 4%. При това те са един от 5-те основни автомобилни пазара в Европа. Това не е много добре.

Пазарът на коли там се свива с около 20% на месец през последните 3 месеца. Вземете Seat например. Знаете, че тези коли се продават от Volkswagen. Продажбите им са нараснали с 20% в Западна Европа и ЕС като цяло. Въпреки това обаче те току що се оттеглиха от Русия.

Проблемът им е, че първо те не са най-популярната марка. Нека бъдем честни. Тук не става въпрос само за икономика.

Но също така трябва да погледнем валутата. Руснаците все още внасят колите си.

Така че производителите или трябва да понесат загуби или да поискат от потребителите твърде висока цена, като се има предвид, че рублата поевтиня с около 30% през тази година.