fallback

Кинг: Идеята, че еврозоната и ЕС са едно е опасна грешка

Коментар на Мервин Кинг, бивш управител на Bank of England за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

18.11.2014 | 13:50 Автор: Георги Стоянов

Мервин Кинг: Еврозоната крие най-голям риск, защото не мисля, че лидерите от еврозоната наистина имат визия, как да се справят с проблема.

Консенсусът е, че Германия трябва да се намеси, за да подкрепи вътрешното потребление и че Bundesbank трябва да промени тона си. Какво бихте казали на вашия бивш партньор Йенс Вайдман от Bundesbank.

Мервин Кинг: Не е моя работа да съветвам Bundesbank и да ги карам да променят политиката си. Въпреки успехът при понижаването на доходността на правителствените облигации на страните от периферията на еврозоната, страничният ефект от това беше лекото поскъпване на еврото, което беше особено неприятно за Франция и Италия.

Така че мисля, че предизвикателството пред ЕЦБ сега е провеждането на монетарна политика, която ще позволи еврото да поевтинее достатъчно, за да даде на Франция и Италия шанс да съживят растежа си.

Но трябва да кажа, че предизвикателствата са наистина огромни и не мисля, че оптимизмът, който обикновено струи от срещите на министрите от еврозоната, е основателен.

Те трябва да са много притеснени от това, което се случва.

Каква според вас трябва да е следващата стъпка за ЕЦБ?

Мервин Кинг: Голямото предизвикателство за тях е фактът, че условията в страните от еврозоната са много различни.

И въпреки това те трябва да провеждат единна монетарна политика. Мисля, че това е в основата на проблема.

Мислите ли, че Европа трябва да се опита да промени основните си договори и да се превърне в Съединени европейски щати?

Мервин Кинг: Не. За подобна стъпка в Европа няма подкрепа. Както пролича от европейските избори по-рано тази година, голямата стъпка би била едно много ясно признание, от страна на европейските лидери, че има две категории страни членки на Европейския съюз – тези, които с в еврозоната и тези, които не са в еврозоната. 

Тези, които са в еврозоната ще трябва да координират политиките си, ако не и да се обединят във фискален и политически съюз, което пък е напълно неприемливо за страните извън еврозоната.

И това трябва да бъде признато. Идеята, че еврозоната е Европейският съюз е опасна грешка, която би довела само до по-големи проблеми.

 

fallback
fallback