Индия подписа търговско споразумение с Австралия

Коментар на Сунанда Джаясейлан за телевизия Bloomberg от Бомбай

18.11.2014 | 12:12 Редактор: Георги Стоянов
Индия подписа търговско споразумение с Австралия

В изявление по-рано тази сутрин премиерът Моди обеща да постави Австралия в центъра на стратегията си за развитие на икономиката и за гарантиране на сигурността в региона, подчертавайки, че ще позволи на Австралия да играе ключова роля в задоволяването на огромния енергиен апетит, който изпитва Индия, докато икономиката й се разраства.

Той говори пред обща сесия на парламента по-рано тази сутрин. Премиерът подчерта, че иска по-силни икономически връзки между двете страни и по-сериозно сътрудничество в областта на информационните технологии, туризма, образованието и земеделието.

 

Още по темата

Той изрази подкрепата си за проекти свързани с доставките на въглища, природен газ и разработването на възобновяеми енергийни източници.

Спомняте си, че вчера индийският конгломерат Adani обяви, че ще разработят мина за добив на въглища в Австралия за 7 милиарда долара. Компанията има апетит за австралийски въглища, злато и мед.

Индия е 10-тият по големина търговски партньор на Австралия, като търговският стокообмен между двете страни достига близо 15 милиарда долара, включително услуги.

Премиерът Моди казва, че иска да разшири тази търговия.