Спад на цените на новите имоти в Китай

18.11.2014 | 10:20
Спад на цените на новите имоти в Китай

Цените на новопостроените жилища в Китай се понижиха навсякъде с изключение на един град, наблюдаван от правителство през октомври, след като предприемачите предложиха намаления. Икономистът от Bloomberg Китай Том Орлик анализира данните в предаването "On The Move Asia." (Source: Bloomberg).


Още по темата

"Цифрите са доста тревожни.

Това, което те показват за нивото на търсенето в китайския сектор на недвижимите имоти, не кой знае колко оптимистично.

Цените продължават да падат, което е доказателство за свиване на продажбите.

А в резултат на това и строителните компании понижават своята активност и забавят предстоящите си проекти.

Като имаме предвид, че инвестициите в недвижимости бяха един от основните двигатели на китайската икономика до момента, новините със сигурност не са добри за растежа като цяло"

 

Какво означава всичко това за икономиката и за растежа на Китай?

"Секторът на недвижимите имоти действително е най-мощният двигател на икономическия растеж.

Той поддържа търсенето на много други стоки и суровини - от стоманата и цимента до мебелите и новите автомобили, които китайците паркират в своите гаражи.

И това рязко забавяне и свиване в продажбите на жилища със сигурност ще окаже ефект върху останалите сектори на икономиката.

Според оценките на експертите търсенето на имотния пазар формира директно и индиректно за около една пета от брутния вътрешен продукт на Китай.

Когато цените падат, продажбите намаляват и инвестициите в строителството се понижават - тоест ситуацията, която наблюдаваме в момента - това със сигурност ще доведе и до по-слабо индустриално производство, по-ниско потребление и по-скромен икономически растеж като цяло".

Чуйте целия коментар във видеото.