fallback

Евгений Кънев: Съдебната система е най-важна за икономиката

Няма начин някой да е сигурен, че парите му ще се върнат, ако знае, че не може да се защити, коментира икономистът

18.11.2014 | 09:48 Автор: Мариета Иванова

Съдебната система е най-важната за икономиката, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Евгений Кънев.

„Няма начин някой да е сигурен, че парите му ще се върнат, ако не е сигурен, че може да се защити по някакъв начин“, заяви още той.

По отношение на промените в правосъдната система Кънев подчерта, че е важно Висшият съдебен съвет да бъде разделен на прокурорски и съдебен, както и да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор и да бъде заложена на по-голяма негова отчетност.

Кънев направи коментара в отговор на въпрос какви промени би следвало да бъдат направени във връзка с повишаване на доверието на чуждестранните инвеститори в страната. Икономистът посочи, че за малка икономика като българската това, което може да промени нещо, е  притокът на чуждестранни инвестиции. От друга страна, той подчерта, че за да ги има тях, е необходимо доверие, че средствата от направените инвестиции ще се възвърнат с печалба.  

Според него е „абсурдно“ мнението, че постоянно трябва да се придържаме към балансиран бюджет.

„Все пак бюджетът служи на икономиката, а не обратното“, коментира още Кънев.

Според него е изненадващо, че не се състоял дебат за актуализацията на бюджета.

„Като цяло се приема като неминуемо увеличаването на външния и вътрешния дълг и узаконяването на случилия се вече

Още по темата

дефицит“, коментира Кънев.

Икономистът подчерта, че когато мислим през призмата за това колко трябва да бъде голям дефицитът трябва да се претеглят претеглят две неща. - „Едното е, ако допуснем по-голям дефицит, как това ще се отрази на нашия рейтинг, от една страна, и от друга – на чуждите инвестиции, които не идват или се изтеглят от България. И другият аргумент, който се слага на везната е, че - няма как да не се случат тези разходи, защото блокират важни обществени системи, които са недофинансирани, и това ще се отрази пак зле на икономиката“, поясни икономистът. По думите му всеки придава тежест на този аргумент, който му е удобен.

Кънев посочи още, че не е бил изяснен и въпросът защо попълването на Фонда за гарантиране на вземанията трябва да се осъществява с държавен заем. Той допълни, че вероятно натежава аргументът за по-ниските лихви, които ще бъдат осигурени, ако средствата бъдат взети с подобен заем. В същото време  икономистът коментира, че не е ясно как този заем ще се отрази на рейтинга на страната и подчерта, че ако инвестиционният рейтинг „падне още по-надолу, ще бъде съпроводен с увеличаване на премията за риск и на увеличаване на лихвите, по които се финансира страната“.

 

 

fallback
fallback