fallback

Руската икономика все още не е достигнала дъното

Коментар на Бану Бавея, директор за развиващите се пазари на UBS за телевизия Bloomberg от Лондон

17.11.2014 | 17:10 Автор: Георги Стоянов

Нека поставим последните новини от Русия в контекст. Научихте ли нещо от срещата на Г-20, което променя мнението ви за това, как се развива руско – украинската криза и от там руската икономика?

Бану Бавея: Срещите на страните от Г-20 обикновено са нещо като барометър. Едно от нещата, за които анализаторите следяха на тази среща, беше дали имам някакво сближаване между Русия и останалите страни от Г-20.

Не бяхме преизпълнени с надежда, но фактът, че Путин се прибра по-рано, защото искал да се наспи, наистина показва, че той е подложен на натиск и не реагира много адекватно на това напрежение.

Така че това не беше особено положително развитие. Не мисля, че ситуацията се подобрява на терен.

Още по темата

Мисля, че централната банка в Русия прави правилните неща и това е важно в контекста на всички проблеми, които наблюдаваме във външната политика.

Не е ясно обаче дали руската икономика е достигнала дъното и което е по-важно, не е ясно дали изтичането на капитали от местните компании се забавя.

Всъщност рискът е, че търсенето на долари на вътрешния пазар ще се увеличава, въпреки че, както казах, централната банка прави правилните неща.

Ние не смятаме, че дъното е достигнато. Според нас ситуацията ще се влоши допълнително.

Русия обвинява спекулантите.

Бану Бавея: Много политици обвиняват спекулантите, но рискът тук е, че руската рубла е била в криза 7 или 8 пъти за последните 50 -60 години.

Това за тях не е нещо ново, това, че рублата се продава агресивно. Досега обаче не наблюдаваме твърде агресивно търсене на долари от местните дилъри, което е забележително.

Както казах централната банка прави правилните неща. Рискът тук е, че ако тези дилъри започнат да купуват долари, ако започнат да губят доверие в руската валута, то тогава може да се окаже малко трудно да вкараме котката обратно в торбата.

 

fallback
fallback