Развиващите се пазари и евтиният петрол

Коментар на Бану Бавея, директор за развиващите се пазари на UBS за телевизия Bloomberg от Лондон

17.11.2014 | 16:58 Редактор: Георги Стоянов
Развиващите се пазари и евтиният петрол

Не съм съвсем сигурен докъде ще стигне цената. Петролът продължава да поевтинява. Путин предупреди за катастрофални рискове. Колко сериозни рискове крият ниските цени за развиващите се пазари освен Русия?

Бану Бавея: Мисля, че ще е хубаво за развиващите се пазари, ако цената на петрола продължи да се понижава.

Важно е да разберем, каква част от този спад се дължи на търсенето и каква част на предлагането.

Още по темата

Това винаги е било повече изкуство, отколкото наука. Ако разгледаме относителното поевтиняване на петрола спрямо останалите суровини, виждаме, че поне 30 – 40% от това поевтиняване се дължи на предлагането и че петролът е поевтинял доста повече от другите суровини, което реално е положително за развиващите се пазари.

Това е така, както защото евтиният петрол задържа инфлацията ниска, което е добре за фондовите пазари там, така и защото подкрепя доверието и растежа.

Нека поставим това в контекст. Това се случва като цяло в контекста на много слаб глобален растеж.

Ние смятаме, че растежът на развиващите се пазари, сравнен с този в развитите страни, вероятно догодина ще се понижи. Като цяло обаче според нас ниската цена на петрола е нещо позитивно.

Притеснен ли сте за Китай?

Бану Бавея: Според нас догодина растежът в Китай ще се забави допълнително до 6,8%. Тази прогноза е по-песимистична в сравнение с останалите.

Пазарът на недвижими имоти, който е двигателят на тази икономика, не се подобрява и строителството вероятно ще остане слабо дори продажбите се възстановят, защото жилищата, които са налични на пазара в момента са доста много.

Това обаче не е добра новина за останалите развиващи се пазари.