Ще успеят ли централните банки на предотвратят дефлацията

Коментар на Меган Грийн, главен икономист на Manulife Asset Management за телевизия Bloomberg от Лондон

17.11.2014 | 13:03 Редактор: Георги Стоянов
Ще успеят ли централните банки на предотвратят дефлацията

Марк Карни даде интервю за австралийски ежедневник в Сидни след срещата на Г-20. Там той каза, че е налице мощен анти инфлационен натиск от страна на британските търговски партньори и особено от Европа. Цените на суровините са се понижили доста чувствително. Анди Халдън, главният икономист на Bank of England също каза, че следи събитията. Те звучат доста загрижени за липсата на инфлация, въпреки че в тримесечния инфлационен доклад казват, че ще постигнат целта си за приблизително три години. Три години оптимистична прогноза ли са или са достатъчно дълъг период, за да забравим за тази история?

Меган Грийн: Това може да се случи дори след още повече време. Мисля, че Bank of England, наред с Fed, ECB и JCB - всички те се разминаха с заложените инфлационни цели.

Още по темата

Не само Великобритания е подложена на анти инфлационен натиск. Просто липсва търсене в глобален мащаб на фона на свръх предлагане на всичко – от работна сила до капитали.

Така че, докато случаят е такъв, е трудно инфлацията да тръгне нагоре.

Това е мрачна прогноза за понеделник сутринта. Камерън е на първа страница на Guardian тази сутрин и червените лампички отново светят на пулта за управление на глобалната икономика. Той обаче казва, че ще монтира ракетни двигатели на Трансатлантическото инвестиционно партньорство. Това ще ни спаси ли?

Меган Грийн: За съжаление не мисля, че това ще ни спаси. Не мисля, че те ще постигнат някакво смислено споразумение в тази насока. Разбира се, по-голям приоритет за Съединените щати е търговското споразумение. И трябва да видим, как преговорите се развиват там, преди да възлагаме някакви по-големи надежди на инвестиционното споразумение.