fallback

Г20 обещаха да спрат ебола

15.11.2014 | 23:00

Кореспонденция от Брисбейн, Джейсън Скот, Bloomberg

Още по темата

Лидерите на групата на Г20 обеща да направи „каквото е необходимо“, за да спре разпространението на ебола и да се справи с икономическите и хуманитарни проблеми, свързани с епидемията.

„Ще работим чрез двустранни, регионални и многостранни канали и в партньорство с НПО“, съобщи Г20 в мейл в първия ден от срещата в Бризбейн, Австралия.

Още по темата

Вирусът на ебола, разпространен в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне отне живота на над 5100 души. Световната банка мобилизира над 1 млрд долара за финансиране на страните, най-тежко засегнати от кризата.

Лидерите на Г20 призоваха правителствата, които не са дали своя принос за борбата с болестта да предоставят финансова помощ, медицински персонал, оборудване и лекарства. Разпространението на вируса подчертава опасността за глобалната общност от епидемии, казват те в мейл, цитиран от Bloomberg.

По данни на СЗО от 14 ноември 2014 има 14 413 потвърдени, възможни или подозирани случаи на ебола в осем страни, включително САЩ, Испания, Нигерия, Мали и Сенегал.

Здравни работници

Финансирането на борбата с ебола от Световната банка включва 500 млн долара за спешна реакция и помощ за ускоряване разполагането на международни здравни работници и най-малко 450 млн долара от IFC, член на World Bank Group за насърчаване на търговията, инвестициите и заетостта в най-силно засегнатите страни.

Изявлението на Г20 призовава Световната банка и МВФ да продължат „силната си подкрепа за засегнатите страни“ и приветства инициативата на МВФ за предоставяне на допълнителни 300 млн долара за ограничаване на разпространението на ебола и облекчаване на натиска над Гвинея, Либерия и Сиера Леоне чрез комбинация от заеми, намаляване на дълга и грантови схеми.

Брисбейн, Джейсън Скот, Bloomberg

fallback
fallback