fallback

Какво може да очакваме от срещата на Г-20

Коментар на Пол Алън за телевизия Bloomberg от Бризбейн

14.11.2014 | 16:47 Автор: Георги Стоянов

Глобалните лидери на страните от Г-20 пристигат в Австралийското пристанище Бризбейн за срещата. Нашият кореспондент Пол Алън е на терен. Пол повишаването на глобалния растеж, разбира се, е в основата на разговорите, но какви са шансовете тази цел реално да бъде постигната?

Пол Алън: Случаят със срещи като тази е винаги такъв. Пълно е с благородни цели и мъгляви обещания, но след това, разбира се, лидерите трябва да се приберат у дома и да направят така, че тези обещания да се материализират.

Страните от Г-20 са си поставили тази цел да повишат глобалния растеж с 2 процентни пункта и за да я постигнат, те трябва да прибавят към глобалната икономика 2 трилиона долара.

Срещата обаче дори още не е започнала и тя няма да започне до утре сутринта, но вече се прокрадват нотки на скептицизъм.

В този случай те идват от главния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия, който даде интервю за Bloomberg по-рано тази сутрин. Нека чуем, какво казва той:

Анхел Гурия: Икономиката е много мудна и перспективата за една силно и жизнено възстановяване в средносрочен до дългосрочен план не е на лице. Тя все още не е налице. Ние наистина трябва да направим така, че това да се случи и аз вярвам, че е възможно. Сцената е подготвена тук в Бризбейн.

Пол Алън: Един от въпросите, които са включени в дневния ред на срещата, след като първоначално беше изоставен, е промяната в климата.

Австралийският министър на финансите Joe Hockey защитава вече цяла седмица тезата, че темата няма да бъде дискутирана на срещата на Г-20.

Въпреки това сделката между Китай и САЩ за намаляване на въглеродните емисии, наистина връща темата на дневен ред.

Джо Хоки каза днес, че да тя ще бъде дискутирана, но вероятно в контекста на по-широката тема за енергийната сигурност.

Ще ви е много трудно да игнорирате климата тук в Брисбейн. Днес беше много, много горещо и до неделя, заключителният ден на срещата, се очаква температурата да достигне 42 градуса по Целзий.

 

fallback
fallback