Пазарната капитализация на Apple надхвърля тази на руския фондов пазар

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

14.11.2014 | 16:27 Редактор: Георги Стоянов
Пазарната капитализация на Apple надхвърля тази на руския фондов пазар

В днешната графика ще разгледаме акциите Apple срещу руския фондов пазар. В левия ъгъл на ринга е Apple, а в десния - руският фондов пазар.

Може да си помислите, че най-накрая съм изгубил разсъдъка си. Ако сте притежавали всичките акции на Apple и сте ги продали, вие може да купите целия руски фондов пазар и да ви останат достатъчно пари, за да купите на всеки руснак по един iPhon6+. С това започвам деня.

На 22 юли, ето тук, общата пазарна капитализация на всички публични компании в Русия, които са червената линия, падна под тази на Apple, която, разбира се, е най-голямата компания в света.

Стойността на руските акции тази година се сви с 234 милиарда долара до 531 милиарда долара.

Междувременно Apple, както виждате –графиката ни връща до 2003 – та, капитализацията на Apple през тази година е нараснала с 147 милиарда долара до 652 милиарда долара, така че разликата между Apple и руския фондов пазар сега е 121 милиарда долара в полза на Apple.

Това е цената на 143 милиона освободени от договор 64-гигабайтови iPhona последен модел.

Сигурен съм, че това ви е впечатлило. Само още една любопитна подробност, точно преди да приключа.

Русия не е единственият пазар, който Apple e оставил зад гърба си. Компанията е по-голяма от фондовите пазари в Сингапур и Италия, които са 17-тия и 18-тия по големина в света.  

Пазарът в Русия между другото е 20-тият по-големина. Какво начало на деня само.