fallback

Завръща ли се растежът в Европа

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

14.11.2014 | 10:46 Автор: Георги Стоянов

Облекчението се усеща чак в Брисбейн Австралия, където лидерите на страните от Г-20 се събират за своята срещата, защото наистина растежът в Германия е положителен.

И това е така дори след налагането на тежките санкции срещу Русия, след всичките тези негативни данни на института Ifo и негативния тренд, който наблюдавахме през последните 6 месеца.

Факт е, че германската икономика нараства макар и с 0,1%, след като се сви през миналото тримесечие. Това без съмнение е добра новина.

Въпросът е дали това илюстрира динамиката в Европа или дали просто Германия набира скорост сама и няма да пожелае да предприеме нищо по-сериозно, ако говорим за вливане на ликвидност, докато останалата част от Европа продължава да губи инерция.

Да, новините от Франция също са позитивни. Но нека сме наясно, тяхната икономика нарасна с 0,3%. Миналото тримесечие те също отчетоха спад.

Предполагам, че сега всички погледи са насочени към Италия. От 12 тримесечия Италия има нулев или негативен растеж.

Ще имаме данните от Италия съвсем скоро, след което ще имаме данните и за Европа като цяло.

Това наистина са смесени сигнали и всички, които са очаквали данните за растежа да внесат по-голяма яснота и вероятно да подкрепят аргументите на Марио Драги дали да купува или не правителствени облигации, вероятно ще останат разочаровани.

 

fallback
fallback