fallback

Цената на петрола може да се задържи около 60 долара

Коментар на Аарон Кларк за телевизия Bloomberg от Токио

13.11.2014 | 16:05 Автор: Георги Стоянов

Продължаваме да говорим за това през призмата на предлагането и търсенето. Има ли обаче нещо повече зад този масивен спад, който наблюдаваме през последните седмици?

Аарон Кларк: Да Риш, има няколко фактора. Петролът навлезе в мечи пазар миналия месец. Сега се търгува за около 80 долара за барел, което е около най-ниските нива за последните 4 години.

Има няколко фактора зад това. Първо, добивът на петрол в Съединените щати достигна рекордни за последните най-малко 3 десетилетия нива и това ограничава чувствително традиционния внос на петрол в САЩ от други страни.

Така че този петрол трябва да намери нов дом. В същото време наблюдаваме нов вид поведение от страна на ОПЕК.

Исторически, когато цените са падали, те ограничаваха производството. Особено Саудитска Арабия.

Този път те наистина се държат по различен начин. Те дават сигнали, че нямат намерение да ограничават добива и това се отразява на цените също.

Още по темата

Какво ви казват хората тук, какви прогнози чувате, кога цената на петрола ще се възстанови и колко ниско може да падне тя?

Аарон Кларк: Това е въпросът. Мисля, че ако нямаме извънредни геополитически събития или сериозно нарушаване на доставките, през следващата година цената на петрола ще се определя от производствените разходи и по специално от цената на добиваа на шистов петрол в САЩ.

Така че се води истински дебат за това, колко ниско може да падне цената, без да се отчитат други фактори.

Щатски производители казват, че ако цената на петрола падне между 60 и 70 долара за барел, ще има забавяне на производството, но то няма да спре.

Въпросът обаче е, каква е цената на добива в САЩ? Според мен тя все още предстои да бъде определена. 

Нещата се различават от едно нефтено находище до друго. Срещата на ОПЕК в края на този месец във Виена. Не очакваме кой знае колко от тях, защото Кувейт и саудитците казаха, че няма да понижават производството. Те обаче са вдигали подобен шум и преди и са правили точно обратното.

Аарон Кларк: Точно така. Има много въпроси за това, какво ще се случи. Някои от най-големите производители като Саудитска Арабия и Кувейт дават знак, че няма да ограничат производството.

Вместо това те свалят цените, за да запазят пазарния си дял. В същото време някои от по-малките производители като Либия и Венецуела наистина настояват за действия, които ще стимулират цените.

ОПЕК не са променяли производствената си цел за 30 милиона барела на ден от 2012. Ще трябва да видим, дали това ще се промени.

 

fallback
fallback